Impasse kan gunstig zijn voor Norilsk

De strijd om de toekomst van Norilsk Nickel is nog niet voorbij. Op 30 juni hebben de aandeelhouders van het Russische concern een nieuwe, negen leden tellende raad van commissarissen gekozen, waarin de vertegenwoordigers van de twee oligarchen die om de controle wedijveren, elkaar in evenwicht lijken te houden. Maar er is een mogelijkheid dat de impasse de onafhankelijke commissarissen in de gelegenheid zal stellen ervoor te zorgen dat het management van het concern de belangen van alle aandeelhouders voor ogen houdt – hetgeen een noviteit zou zijn in het Russische bedrijfsleven.

Vladimir Potanin, die 30 procent van de aandelen in handen heeft, zal vier commissarissen krijgen, en Oleg Deripaska, die onlangs een belang van 25 procent overnam van Potanins vroegere vriend en partner, drie. Omdat de Russische wet een blokkerende minderheid op 25 procent stelt, kunnen beide ruziënde miljardairs alle strategische beslissingen tegenhouden die hun niet bevallen. Deripaska wil Norilsk laten fuseren met het door hem gecontroleerde aluminiumconcern Rusal, terwijl Potanin een overeenkomst heeft gesloten met medeoligarch Alisher Usmanov, met het oog op een mogelijke fusie van Norilsk met diens ijzerertsconcern.

De hieruit voortvloeiende patstelling kan de invloed versterken van de twee resterende, onafhankelijke commissarissen. Het concern zou zelfs een onafhankelijke president-commissaris kunnen krijgen als Potanin en Deripaska het eens worden over Guy de Selliers, een Belgische voormalige vicepresident van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Selliers is al zes jaar commissaris van Norilsk en Deripaska steunde zijn herverkiezing.

Selliers zou een sleutelrol kunnen spelen door ervoor te zorgen dat het management de belangen van alle aandeelhouders dient en niet slechts die van één van de facties. En hij zou kunnen helpen waarborgen dat iedere fusie op eigen merites wordt beoordeeld en niet zal worden toegesneden op de privébelangen van Potanin of Deripaska. Uiteraard blijft een meedogenloze oorlog tussen beide oligarchen die het concern zou verlammen, een mogelijkheid. Maar nu Norilsk aanstuurt op een beursgang deze zomer, zullen Potanin en Derispaska zich misschien wel twee maal bedenken voordat ze daadwerkelijk de strijd aangaan.

Pierre Briançon

    • Pierre Briançon