IEA: olie blijft minstens vijf jaar extreem duur

Olie blijft de komende vijf jaar extreem duur. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) van de geïndustrialiseerde landen in een rapport.

Volgens het IEA zal tot 2013 de vraag naar olie weliswaar minder hard stijgen dan het in eerdere prognoses verwachtte, met name als gevolg van de kredietcrisis. Maar de groei van de productie zal ook lager uitvallen, omdat veel nieuwe projecten voor oliewinning vertraging oplopen. Conclusie is dat de ruimte tussen vraag en aanbod erg krap blijft. De olieprijzen zullen daardoor de komende vijf jaar boven de 100 dollar per vat blijven, zo voorspelt het Parijse agentschap. Net zomin als de westerse olieconcerns, die dezer dagen bijeen zijn op het Wereld Olie Congres in Madrid, gelooft het IEA dat speculatie op de termijnmarkten de belangrijkste oorzaak is van de extreem dure olie. De OPEC, de organisatie van dertien olie-exporterende landen die zo’n 40 procent van de mondiale olieproductie voor haar rekening neemt, is daar wel nog altijd van overtuigd.

De mondiale vraag zal toenemen van 87 miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag nu naar 94 miljoen vaten per dag in 2013, voorspelt het IEA. Vorig jaar voorspelde het IEA dat de vraag in 2012 hoger zou uitkomen: op 95,82 miljoen vaten per dag.

De productie van olie zal de komende twee jaar nog stevig groeien, omdat er nieuwe olievelden in gebruik worden genomen. Maar na 2010 komen er weinig nieuwe projecten meer bij, en tot 2013 neemt de de productie niet veel meer toe. Rusland, waar de productie de afgelopen vijf jaar hard groeide, valt in het komende lustrum zo goed als stil, als gevolg van de nationalisering van energiebronnen en een ongunstig belastingklimaat.

Lees een achtergrondstuk over het rapport op nrcnext.nl/links