Goedkoop advies blijkt dure raad

Zou Fortis in alle tumult rond de geldschraapactie van vorige week dan ook nog bezoek krijgen van justitie?

In Brussel, de stad waar de bankverzekeraar zijn hoofdkantoor houdt, is de rechtbank van koophandel onverbiddelijk. Het Belgische warenhuis Inno kreeg onlangs een voorwaardelijke boete voor het geven van fikse kortingen op zijn kleding. Volgens de Belgische Wet op de uitverkoop mogen de zomeraanbiedingen pas vanaf 1 juli worden gedaan. En geen dag eerder.

Fortis kwam in de laatste week van juni al met zijn uitverkoop: Aandelen Te Koop! Tien Euro Het Stuk!

Die aangeprezen onderhandse emissie moet 1,5 miljard euro opleveren, als bijdrage aan de benodigde 8,3 miljard om de balans te versterken voor de „uitzonderlijke omstandigheden” waarin Fortis zich bevindt. Het concern moet de loodzware overname van ABN Amro (24 miljard euro) verwerken én tegelijkertijd de klappen van de kredietcrisis opvangen. Hoeveel die schade inmiddels precies is, is nog onduidelijk. Pas maandag zijn de boeken voor het tweede kwartaal gesloten; die worden over een maand geopenbaard.

Dat het bedrijf ondanks eerdere geruststellingen de balans onverwachts met miljarden meent te moeten oppoetsen, is een veeg teken. Niettemin trok de noodemissie van vorige week een bont gezelschap aan beleggers. Volgens internationale financiële media is de Libische leider Moammar Gaddafi ingestapt met zijn staatsfonds LIA, (andermaal) de Chinese bank Ping An, de Russische miljardair Suleiman Kerimov en ook ons eigen pensioenfonds ABP.

Koopjesjagers? Op het moment dat Fortis zijn noodmaatregelen de wereld instuurde, stond het aandeel op 12,65 euro. Na dat bericht dook de koers omlaag tot 10,20 euro, net boven het uitgifteniveau. Inmiddels, gisteren, dook de koers ónder de 10 euro. Het aandeel Fortis sloot op 9,93 euro. In vier dagen tijd heeft Gadaffi cs 10,5 miljoen ingeleverd.

De waardedaling is vooral wrang en omvangrijk voor de aandeelhouders die al een poosje in Fortis zitten. Zoals de aandeelhouders die vorig jaar, begin augustus, en masse instemden met de overname van ABN Amro. Op dat moment stond de koers nog boven de 28. Hadden zij toen maar geluisterd naar de man die vier dagen eerder een goedkoop want geheel niet onafhankelijk beleggingsadvies gaf . Rijkman Groenink, toen nog topman van ABN Amro, had in een onderonsje met journalisten geroepen dat de koers van Fortis nog verder zou dalen „als de overname doorgaat”. Die opmerking deed veel stof opwaaien bij het overnemende kamp. ABN Amro probeerde de woorden koortsachtig te bagatelliseren. Groenink had beslist géén beleggingsadvies willen geven.

Nee, maar hij had wel gelijk.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen