Gezellige lappendeken van ouderwetse galmpop

cd britrock The Rascals: Rascalize Deltasonic ***--

cd britrock

The Rascals: Rascalize Deltasonic

Het was misschien niet de handigste zet van Miles Kane om het duo-project The Last Shadow Puppets met Alex Turner van The Arctic Monkeys voorrang te geven boven het debuut van zijn eigen Britrockgroep The Rascals. Vergeleken bij het fenomenale The Age Of The Understanding van de Puppets verbleekt Rascalize een beetje. Veel elementen zijn aanwezig: de in galm gedrenkte songs, de overduidelijke sixtiesinvloeden, de surfgitaarpartijen en de naïeve, nasale zang. Kane is een wat doordeweekser songschrijver dan Turner en giet zijn Scott Walker-epigonisme in lieve liedjes, waarin hij zomaar opeens in een kinderlijk ‘lalala’-koortje kan losbarsten. Er staan beslist verdienstelijke popsongs op Rascalize: de staccatopop van People watching, de door een pompende bas voortgedreven wanhoop van Out of dreams en de furieuze beatmuziek van I’ll give you sympathy. James Bond- en andere filmtunes spelen een belangrijke rol in het muzikale spectrum, zoals blijkt uit de perfecte soundtrack voor een achtervolgingsscène Does your husband know that you’re on the run en de minirockopera Fear inflicted into the perfect stranger die alle kanten op gaat, van melancholieke ouverture tot een bijna uit de bocht vliegende finale. Als gezellige lappendeken van ouderwetse galmpop mist Rascalize echter de urgentie om er een briljant geheel van te maken, zoals The Age Of The Under-standing dat wél is.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Cd The Last Shadow Puppets

In de cd-recensie Gezellige lappendeken van ouderwetse galmpop van Rascalize van The Rascals (woensdag 21 juni, pagina 27) wordt een vergelijking gemaakt met een album van The Last Shadow Puppets. Dat album heet niet The Age Of The Understanding , zoals in de tekst stond, maar The Age Of The Understatement.

    • Jan Vollaard