Een speciale feestversie, met een blauw lampje en een Swarovski-kristalletje

Ik ben al sinds het Boekenbal geobsedeerd door de Supersmoker, toen ik daar wat prominente Nederlandse intellectuelen zag lurken aan de nieuwe, plastic sigaret, die minder giftige stoffen bevat dan gewone sigaretten en waar waterdamp uitkomt in plaats van teerwolken.

De uitvinder van de Supersmoker, een charismatische, kale, Griekse alfaman genaamd Dimitri Kyriakopoulos, beleeft glorietijden, want zijn sigaret is nog wél toegestaan in de horeca. Daarom gaf Dimitri een Supersmokerfeest, opgeluisterd door René Froger en hamburgertjes van topkok Ron Blaauw. Ook zou het Supersmoker Horeca Vignet feestelijk onthuld worden; een sticker die restaurants op hun raam kunnen plakken om aan te geven dat je er ongebreideld grote plastic sigaretten mag roken.

Bij de ingang kreeg je van een vrouw die als marsmannetje was verkleed een Supersmoker. Een speciale feestversie, met een blauw lampje en een Swarovski-kristalletje aan het uiteinde. Ik had een vriend meegenomen die in het kader van de journalistiek wel wat trekjes wilde nemen. Hij zei dat het lekker was. ‘Zoethout-achtig.’ Dit was niet de algemeen geldende mening. Op het feest rookte verder iedereen namelijk gewone sigaretten. Eén man nam een trekje van een Supersmoker en zei: ‘Het smaakt toch echt naar WC-Eend.’

We knoopten een gesprek aan met een van de marsmannetjes. Na een uiteenzetting over wat waterdamp was, legde ze uit dat er vier soorten Supersmokers waren. Pittig, iets minder pittig, menthol en Zero. In Zero zat helemaal niks, dus die was voor mensen die het gewoon leuk vonden om met een enorme plastic sigaret op feestjes rond te lopen.

Verderop stond Dimitri met societykoningin Christine Kroonenberg te huggen. Ik doorbrak de hug en vroeg Dimitri of hij de uitvinder van de Supersmoker was. ‘Uitvinder vind ik een groot woord’, zei Dimitri nederig. ‘Ik ben de inventor.’

De Supersmokers gingen in Nederland met duizenden per dag over de toonbank, vertelde hij. En ook in andere landen ging het goed, zoals in Groot-Brittannië. Daar had ex-Stone Bill Wyman zich achter de Supersmoker geschaard, en dat deed de zaken bepaald geen kwaad.

En wie hadden zich van Bekend Nederland achter zijn invention geschaard? ‘Christine Kroonenberg, natuurlijk. En Giel Beelen, natuurlijk. Die gebruikt ’m continu’, zei Dimitri. ‘Het is gewoon top en goed.’ Toen kwam er een kapper die Dimitri wilde huggen. De kapper had de eerste Supersmokervriendelijke kapsalon van Nederland.

Dimitri was de juiste man op het juiste moment, en dat wist hij.

    • Aaf Brandt Corstius