De liefde in tijden van internet

In Café De Liefde onderzoekt Bram van Splunteren de stand van de liefde anno 2008.

Er is geen sprake van een crisis, maar er is wel veel aan de hand, zegt de maker.

‘Bloom’, zo noemt ze zichzelf op internet, krijgt op een dag een sms van een wildvreemde man. ‘Lekkertje, ik zag je gisteren weer even en dacht: als ik vreemdga, doe ik dat met jou! Dan wel een heel weekeinde. Massages, warme olie, jacuzzi, [...] en nog veel meer lekkere dingen. Onze tijd komt vast wel. Liefs, G.’ Bloom heeft geen idee wie ‘G’ is. Toch sms’t ze terug. En dat anderhalf jaar lang, gemiddeld vijf keer per dag.

Na anderhalf jaar volgt een afspraak. Maar er is geen chemie. De sms-romance loopt uit op een fiasco. ‘Een illusie armer, maar een ervaring rijker’, noteert Bloom op haar weblog. Hoe nu verder? G blijft sms’en. Bloom blogt: ‘Ik mis de voorzichtige droom van: „Stel je voor dat hij m’n droomman blijkt te zijn waarvoor ik ‘al’ m’n scharrels uit het verleden die ik zo nu en dan nog in m’n bed aantref, omdat loslaten niet m’n sterkste kant is, uit m’n handen laat vallen.”’

Liefdesblogger Bloom is niet de enige die twijfelt aan haar gevoelens en niet kan kiezen. Die twijfel is een teken des tijds. Haar blog staat op Café de Liefde, het virtuele liefdescafé van de VPRO dat sinds maart van dit jaar open is. Ze vertelt haar verhaal ook in het tv-programma Café de Liefde, vanaf vanavond wekelijks op Nederland 2. Maker Bram van Splunteren onderzoekt de stand van de liefde anno 2008. De makers begeven zich, aldus het persbericht, „in de wondere wereld van poliamoureuze relaties, huwelijkstrainingen, vegadaters, moslima’s met een dubbelleven, ‘doe-het-zelf-dominees,’ imams die moslims verbieden om te daten en ouderen die hun overleden partner op internet tot leven proberen te wekken”.

Hoe simpel was het vroeger. Vlak na de oorlog kwam de Poolse Stafania naar Amsterdam op zoek naar werk en een man. Daar ontmoette ze Dick. Voor hem was het liefde op het eerste gezicht, zij beschrijft het prozaïscher. „Als ik maar een man had! Dan was ik onder de pannen.” De liefdesambities van nu liggen veel hoger, zeggen geïnterviewden in het programma. Keuzes worden uitgesteld, het gras aan de overkant lijkt altijd groener. Het aantal scheidingen stijgt al jaren.

Verkeert de liefde in crisis? „Niemand wil het een echte crisis noemen”, zegt Van Splunteren. „Maar er is wel veel aan de hand. Alleen al in Nederland zocht 15 procent van de stellen in de afgelopen zes maanden hulp bij seks- of relatiestress, blijkt uit onderzoek. In Engeland is dat nog erger: daar zou 40 procent van de mannen geen zin hebben in seks.”

Genoeg stof om zes pilotafleveringen te maken? Van Splunteren: „Frank Wiering (hoofdredacteur VPRO, red.) en ik vonden het raar dat zoiets basics als de liefde zo weinig aandacht krijgt bij de VPRO. Het is tot nu toe vooral het terrein van de commerciëlen.” Daarom kostte het wellicht enige moeite om het programma in de huidige vorm te kunnen maken. De netmanager verwachtte eerst een studioprogramma, met gasten en deskundigen. Maar Van Splunteren wilde liever een reportageprogramma maken. Voor hem was het de eerste confrontatie met het kijkcijferkeurslijf van het huidige omroepmodel. „We waren de leader aan het opnemen met de zangeressen van De Meisjes Loos. Vijf knappe meiden, eind twintig, zien er goed uit. Ik dacht: dat vindt de netmanager vast óók een leuk idee. De cameraman maakte een shot langs de dame die op de piano lag. Hij denkt: ik werk voor de VPRO, we gaan geen ordinaire shots maken. Dus ik zeg: kunnen we het decolleté ook even zien? Iedereen weet: seks, jonge meiden, dat verkoopt. Daar moet je ook niet te moeilijk over doen. Het speelt voortdurend mee: je moet scoren, dan mag je volgend jaar verder.”

Niet onbelangrijk waren de reacties die Van Splunteren kreeg van bezoekers van de site, waar hij geregeld proefballonnetjes opliet over de vorm van het programma. Een liefdesquiz bijvoorbeeld. ‘GijsjeB’ reageerde: „Is het niet wat plat om andermans kijk op de liefde als quiz aan te bieden? Is dat niet de reden waarom zoveel mensen tegenwoordig geen idee meer hebben hoe ze in een relatie kunnen staan omdat we overal een strijd of een spelletje van maken?”

Café De Liefde, Nederland 2, 22.50 uur; www.cafedeliefde.nl

    • Tatiana Scheltema