Coalitie mag 150 mln uitdelen

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) heeft zijn collega’s in het kabinet zozeer gedisciplineerd dat er 150 miljoen euro op de begroting voor dit jaar ‘over’ is.

Dat bleek gisteren, aan de vooravond van het begrotingsdebat dat de Tweede Kamer vandaag voert over de Voorjaarsnota. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie mogen elk 50 miljoen euro besteden.

De drie partijen hebben inmiddels een lijst met wensen opgesteld. De Partij van de Arbeid wil dat de miljoenen ten goede komen aan de ‘minima’. „Vooral mensen met een uitkering en werknemers met de laagste salarissen worden dermate getroffen door de gestegen energie- en voedselprijzen, dat ze compensatie verdienen”, zegt Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA).

De ChristenUnie wenst ‘haar’ 50 miljoen uit te geven aan de opvang van tienermoeders en aan programma’s voor vrouwen die uit de prostitutie proberen te komen. Vorig jaar waren in Nederland 2.540 moeders jonger dan 19 jaar, evenveel als in 2006. Daarnaast wil de ChristenUnie dat extra geld wordt besteed aan de bevordering van het openbaar vervoer en aan het uitdiepen van de Boontjes, de vaargeul tussen Kornwerderzand en Harlingen.

Het CDA wenst 50 miljoen te besteden aan monumentenzorg, vooral aan het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Het gaat om het opknappen van zeker 23 monumenten zoals de Pieterskerk in Leiden, de Bavokathedraal in Haarlem en de Portugese synagoge in Amsterdam. „Het is een eenmalig bedrag waarmee we de achterstand bij het opknappen van het cultureel erfgoed willen wegwerken”, zegt Kamerlid en financieel woordvoerder Frans de Nerée tot Babberich (CDA).

Hij is overigens verbaasd over het extraatje. „Er is kunst- en vliegwerk verricht om de overschrijdingen op de begroting weg te werken en nu is er plots 150 miljoen over”, aldus De Nerée.

Het is niet uitzonderlijk dat tussentijds geld vrijvalt, dat wel is begroot maar niet is opgemaakt. Onder het regime van Bos’ voorganger Gerrit Zalm (VVD) was het ‘meevallertjes verdelen’ zo geïnstitutionaliseerd dat de minister jaarlijks een post van 110 miljoen euro op de begroting opnam voor vrije besteding door de coalitiepartners.