Cees Nooteboom verruilt Atlas voor de Bezige Bij

Schrijver Cees Nooteboom verruilt uitgeverij Atlas voor De Bezige Bij. Hij is ontevreden over de wijze waarop vooral zijn oudere werk wordt uitgegeven. Een door Atlas toegezegde ‘thematische herdruk’ van zijn reisverhalen komt maar niet van de grond.

Ook vond de P.C. Hooftprijswinnaar 2004 dat zijn uitgeverij ‘bijna niks’ deed aan zijn 75ste verjaardag, op 31 juli aanstaande. Bij die gelegenheid verschijnen twee boeken, een keuze uit Nootebooms werk door Rüdiger Safranski en een bundeling reiscolumns die in de jaren zestig in De Volkskrant verschenen. Een officiële viering komt er niet. In Duitsland en Spanje wordt Nootebooms verjaardag veel grootser aangepakt, volgens de auteur.

Het vertrek van de internationaal gerenommeerde Nooteboom – nu op toernee in Brazilië – is een gevoelig verlies voor Atlas en zijn uitgever Emile Brugman, die een kwart eeuw met Nooteboom samenwerkte. Hij was al Nootebooms redacteur bij uitgeverij De Arbeiderspers, waar Brugman in 1991 vertrok om Atlas te beginnen. Nooteboom volgde hem toen. Sinds drie jaar combineert Brugman zijn taken als uitgever en redacteur bij Atlas met een functie in de directie van de overkoepelende Amstel Uitgevers. Brugman wil geen commentaar leveren op het vertrek van Nooteboom, hij laat alleen weten dat er ‘geen ruzie’ is. Later deze week verwacht hij met De Bezige Bij tot overeenstemming te komen over de overname van Nootebooms backlist.

Directeur Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij is blij met de komst van Nooteboom. „Ik begreep een jaar geleden al dat het moeizaam ging tussen Nooteboom en Brugman. Kennelijk is de onvrede gebleven.” Hij wil snel een uitgeefprogramma voor al het werk van Nooteboom maken: „Bij zo’n groot en waardevol oeuvre is het belangrijk het constant onder de aandacht te houden, zoals wij dat ook doen met het werk van Claus, Hermans en Mulisch. Volgend jaar willen we in elk geval een verhalenbundel van Cees publiceren.” Onlangs verscheen bij De Bezige Bij al een luisterboek waarop Nooteboom zijn roman Rituelen voorleest.

Of het ook komt tot een Verzameld Werk van Nooteboom kan hij nog niet zeggen. In Duitsland verscheen onlangs – tot grote vreugde van de auteur – deel negen van zijn Gesammelte Werke.

Meer over Nootebooms vertrek op nrcboeken.nl