Barbecuerecepten

De recepten voor de nrc.next barbecuewedstrijd 2008 stromen lekker binnen. Eenvoudige en ingenieuze recepten. Carnivore en vegetarische recepten. Vis, garnalen. Er zijn barbecuedesserts en er zit zelfs een after-barbecuerecept bij.

Wat opvalt is de benadering van het begrip ‘recept’, en dan met name de gedetailleerdheid ervan. Inzendingen variëren van uiterst summier tot zeer omstandig. Zo houdt Maarten het op ‘geep, ingewreven met olijfolie’. Hoe we aan die geep komen (zelf vangen, vrees ik, want je ziet dat heerlijke visje zelden in viswinkels) en hoe lang-ie boven het vuurtje moet, mogen we zelf verzinnen. Tegelijkertijd geeft Luc voor zijn honingkip met gebakken perziken niet alleen een keurige ingrediëntenlijst, maar ook inkoopadvies (onrijpe perziken), marineertijden en de waarschuwing om vooral tussendoor te blijven proeven.

Zenobie doet iets ertussenin. Exacte hoeveelheden voor haar Zuid-Afrikaanse varkensspiesjes geeft ze niet, wel de instructie dat er ongeveer evenveel sojasaus, honing, gember en limoensap in de marinade moet. En dat het varkensvlees redelijk vet moet zijn. Slimme aanwijzing, want wanneer je magere blokjes vlees aan een stokje rijgt en roostert, drogen ze snel uit.

En dan is er het recept van Ellen: ‘Gewoon worst met salie. Neem 70 cm verse worst, natuurlijk wel van biologische varkens. Zeker 10 blaadjes salie. Rol de worst voorzichtig op en vouw de salieblaadjes ertussen. De rol worst tussen een klem en zachtjes bruin grillen. Simpeler kan het niet!’

En ook nauwelijks lekkerder, zou ik denken. Of vind jij van wel? Stuur dan jouw beste barbecuerecept naar www.nrcnext.nl/koken.

Janneke Vreugdenhil

Meedoen aan de nrc.next barbecuewedstrijd kan nog tot en met morgen 12.00u.

    • Janneke Vreugdenhil