AU wil coalitie in Zimbabwe

De Afrikaanse Unie (AU) heeft gisteren opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid in Zimbabwe. De Afrikaanse leiders namen daartoe een resolutie aan op de laatste dag van hun bijeenkomst in Egypte.

De reacties van regering en oppositie in Zimbabwe op de voorgestelde machtsdeling zijn tot dusverre allesbehalve eenduidig. Beide partijen hebben verklaard dat zij open staan voor gesprekken, maar ook dat zij onder geen enkel beding om de tafel gaan zitten.

De Zimbabweaanse minister voor Informatie Sikhanyiso Ndlovu zei vanochtend dat president Robert Mugabe de resolutie van de AU verwelkomt. De resolutie is „in overeenstemming met wat president Mugabe zei bij zijn beëdiging, dat we bereid zijn te praten om onze problemen op te lossen”, aldus Sikhanyiso, „niet alleen met [oppositieleider] Tsvangirai maar ook met andere partijen.”

Een woordvoerder van Mugabe wees gisteren nog een machtsdeling zoals in Kenia, waar post-electoraal geweld eerder dit jaar werd bezworen met een grote coalitie, van de hand. „Wij hebben onze eigen manier om politieke impasses te doorbreken”, zei hij.

Een woordvoerder van MDC zei vanochtend in een reactie dat de oppositie bereid is tot gesprekken, mits die leiden tot een overgangsregeling die voorziet in nieuwe en vrije verkiezingen. Gisteren nog sloot secretaris-generaal Tendai Biti, de tweede man na oppositieleider Morgan Tsvangirai, samenwerking uit. Mugabes besluit om de beslissende stemronde op 27 juni te laten doorgaan ondanks protest van de oppositie, heeft „ieder vooruitzicht op een onderhandelde uitkomst totaal en volledig geëlimineerd”, zei Biti in Harare.

Tsvangirai zelf zette na Mugabes herbenoeming, zondag, de deur voor overleg op een kier.

De AU heeft de Zimbabweaanse verkiezingsuitslag niet ongeldig verklaard, zoals westerse landen en Tsvangirai hadden gewild. De AU-landen waren sterk verdeeld. Botswana riep op Zimbabwe te schorsen als lid. Zuid-Afrika verzette zich hiertegen. Zuid-Afrika zet zich in de persoon van president Mbeki in als bemiddelaar in Zimbabwe. (Reuters, BBC)