Ambtenaren in Den Bosch kunnen met step naar werk

Ambtenaren in Den Bosch kunnen met step naar werk Den Bosch, 2 juli. Ambtenaren in Den Bosch kunnen vanaf vandaag op de Segway naar hun werk. Sinds gisteren zijn de omstreden elektronische steps niet meer verboden op de openbare weg. De gemeente Den Bosch schafte er tien aan en stelt deze beschikbaar voor werknemers in de Brabantse hoofdstad. Met deze actie wil de Brabantse hoofdstad de eerste ‘Segway-stad’ van Nederland worden. Manon Karssen is een van de ambtenaren van de gemeente Den Bosch die op een Segway stapt. Als wijkmanager gebruikt ze hem vooral tijdens haar werk. „Het gaat heel snel zo, en eigenlijk is het ook gewoon heel erg leuk.” De gemeente wil het vervoermiddel inzetten om de verkeersdruk in de binnenstad te verkleinen. Door werkzaamheden aan de A2 verwacht de stad dat er lange files zullen ontstaan. De Segways komen in verschillende bewaakte fietsenstallingen in de stad te staan. Met een speciale pas kunnen werknemers zo een step lenen. Het legaal worden van de Segway – maximum snelheid 20 kilomter per uur – heeft heel wat jaren in beslag genomen. Toenmalig minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) kondigde in 2006 aan het vervoersmiddel niet meer te gedogen omdat de verkeersveiligheid in het geding zou zijn. Onder druk van de Tweede Kamer liet de huidige minister Eurlings (CDA) een onderzoek naar de veiligheid van de Segway uitvoeren. Na positieve testresultaten besloot Eurlings twee maanden geleden dat de step toch de weg op mag. Segwayberijders hebben zich wel aan de verkeerregels te houden. Een Segway staat in het verkeer gelijk aan een fiets, en de bestuurder van de step moet minstens 16 jaar zijn. Een rijbewijs is niet verplicht. Foto Merlin Daleman Nederland, Den Bosch, 02-07-08 Segways voor Bosche ambtenaren staan klaar in de fietsenkelder van CS Den Bosch. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin