Afwijzing fondssubsidie bedreigt bestaan groepen

Meer dan tien gevestigde muziekensembles en theatergroepen worden in hun bestaan bedreigd nu hun subsidieaanvraag bij het Nederlandse Fonds voor Podiumkunsten is afgewezen. Vooral de nieuwe muziek en het jongerentheater krijgen klappen, zo blijkt uit een rondgang langs de 290 instellingen die een aanvraag hadden ingediend. Het fonds wil geen inzage bieden in de maandag verstuurde toekenningen en afwijzingen.

Gisteren werd al bekend dat de Theatercompagnie en het Orkest de Volharding geen fondssubsidie krijgen. Onder de afgewezenen bevinden zich het Maarten Altena Ensemble, het Ives Ensemble, het Orkest Max Tak, mime-groep Suver Nuver, de Wetten van Kepler, Aluin, Het Syndicaat, Growing Up in Public, het MUZ Theater, Alex d’Electrique (doorstartpoging zonder voorman Ko van den Bosch) en Bollwerk (doorstartpoging van dansgroep Hans Hof Ensemble). De groepen kunnen nog in beroep gaan. In de derde week van augustus neemt het fonds de definitieve besluiten.

Het nieuwe fonds neemt een flink deel van de vierjarige subsidies voor muziek, theater en dans over van het ministerie van OCW, te beginnen met het tijdvak 2009-2012. Het fonds krijgt 56 miljoen euro te verdelen.

Tegenover de afwijzingen staat dat het fonds andere groepen veel meer geeft, en nieuwe groepen ondersteunt. In Rotterdam ontstaat de nieuwe grote jeugdtheatergroep Siberia, na een fusie van het Waterhuis en enkele kleinere groepen.

Regisseur Lotte van den Berg krijgt geld voor Dordt, een nieuwe groep in Dordrecht. Ook haar mime-verwanten Boukje Schweigman en Jakop Ahlbom kregen goed nieuws. Het dansduo Guy & Roni kan een nieuwe groep in Groningen beginnen.

Subsidie is er voor het eerst voor: het theaterfestival TF-1, Wunderbaum, Suburbia en dansgroep TRASH. Opmerkelijk is de wederopstanding van Discordia. In april kreeg de 27 jaar oude groep, die in 2001 zijn rijkssubsidie verloor, al een positief advies van de Amsterdamse Kunstraad.

In de sector muziek waren er vooral afwijzingen bij groepen voor eigentijdse muziek. Reinbert de Leeuws ensemble Asko/Schönberg krijgt 1,1 miljoen – dat is tweederde van het huidige bedrag. De nieuw gevormde Nederlandse Operette, bedoeld om het zieltogende genre te reanimeren, krijgt geen geld.