5 (VOOR)LEZEN

De nieuwe Vijf

De 4 van Westwijk

www.de4vanwestwijk.nl, uitgeverij Pimento, 12,95 euro

Dit stukje is het gevolg van een hartstochtelijk huilen van Nadia (9). Maar die lag toch rustig te lezen in bed? Dat was het hem juist: het boek was zó héftig! Het zou toch wel goed aflopen? Kortom, voor wie kinderen heeft die liever spelen dan lezen en die De Vijf, die je zelf zo spannend vond, gapend terzijde leggen, is er hoop: De 4 van Westwijk. Deel 1, De verborgen buit, is net uit, deel 2 volgt in september en uiteindelijk moet De 4 net zo’n echte serie worden als De Vijf. Auteur Manon Spierenburg schreef eerder scenario’s voor Goede Tijden Slechte Tijden en een roman over het tv-wereldje: De Zeepfabriek. Valt De Vijf bij herlezing knap tegen, bij De 4 lees je dat Chris „stond te trillen als een pudding die net uit zijn bakje kwam”. Of je ziet een journalist aan het werk: „Wat vindt u nou écht van de nieuwe burgemeester? ,,Nou… em… ik ken hem eigenlijk niet.” „Ja, maar u heeft dan toch nog wel een méning over hem?!” Was het maar vast september. (HN)