Wilders wordt niet vervolgd

Justitie vervolgt Kamerlid Geert Wilders (PVV) niet. Een aantal van zijn uitlatingen, onder meer in zijn film Fitna, zijn wel beledigend, maar gedaan „binnen de context van het maatschappelijk debat”.Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Het OM acht Wilders niet strafbaar wegens aanzetten tot haat of discriminatie.

Het Tweede Kamerlid is niet verbaasd. „Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik niet in strijd met de Nederlandse wet heb gehandeld. En ik hoop dat ze een kopie van het OM-besluit naar Jordanië sturen.” Dat land wil hem laten arresteren.

Fitna leidde tot tientallen aangiftes. Ook kwamen klachten binnen na uitlatingen in de Volkskrant en De Pers. Wilders zei onder meer: „De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.”

Wilders liet zich in het kader van een politiek debat uit over de islam. Bij het besluit hem niet te vervolgen, leunt het OM op jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die biedt in het maatschappelijk debat veel ruimte voor „stevige uitlatingen”, aldus justitie. „In een politiek debat kunnen beledigende uitspraken worden gedaan die kwetsend en schokkend zijn voor bepaalde groepen, zonder dat die uitlatingen strafbaar zijn.”

Kritiek op de islam, zoals in Fitna, valt volgens het OM niet onder het discriminatieverbod, tenzij er beledigende conclusies worden getrokken over de aanhang van die godsdienst. Dat is niet het geval bij de film of uitlatingen van Wilders. Hij schetst een mogelijke tweedeling tussen de godsdienst islam en de Nederlandse samenleving, maar niet zonder meer tussen moslims en de Nederlandse samenleving, aldus justitie. Van aanzetten tot haat tegen moslims is daarom geen sprake.

De organisatie Nederland Bekent Kleur gaat in beroep tegen het besluit van het OM.

Meer over Wilders en zijn film kun je lezen op nrc.nl/wilders