Weer regio Bolivia anti-Morales

Na tussentijdse verkiezingen in Chuquisaca worden nu zeven van de negen departementen in Bolivia geleid door tegenstanders van president Morales. De zuidelijke regio koos zondag Savina Cuéllar met 69 procent van de stemmen tot gouverneur.

Totdat ze vorig jaar met hem brak, was de Quechua-indiaan als leidster van een machtige inheemse boerinnenclub een nauwe bondgenoot van Morales. Nu wil ze, net als de andere opstandige regio’s, meer regionale autonomie eisen uit verzet tegen hem.

Chuquisaca moest een gouverneur kiezen nadat de vorige in november aftrad na weken van protest in de regiohoofdstad Sucre. Oppositieleden en studenten eisten dat Sucre weer de nationale hoofdstad werd – een eis om te ageren tegen de constitutionele assemblee die op dat moment in de stad vergaderde. Morales wil dat deze gekozen vergadering met een nieuwe grondwet Bolivia ‘heropricht’ op basis van inheemse waarden en de centrale staat versterkt. Uit verzet hiertegen boycotte de oppositie de assemblee, maar Morales drukte de constitutie er in haar afwezigheid door. Hierop splitste Cuéllar zich af.

In mei werd in Sucre een groep inheemse regeringsbetogers door blanke oppositieaanhangers publiekelijk vernederd. In reactie op aantijgingen van racisme schoof de oppositie Cuéllar naar voren als gouverneurskandidaat.

Cuéllar (45) is moeder van zeven kinderen en leerde pas onlangs lezen en schrijven in een door Morales opgezette alfabetiseringscampagne. Volgens analisten kon ze alleen met zo’n ruime meerderheid winnen doordat ze kiezers van zowel inheemse als blanke, Europese komaf aanpreekt. (AFP)