Waarom geeft de bas zo’n lekker onderbuikgevoel?

De hardrockers van Kiss en Motörhead stonden op de podia van het festival dat Edwin Paar uit Den Haag laatst bezocht. Hij vraagt zich af waarom hij de ‘basdreun’ die tijdens dergelijke concerten uit de boxen knalt precies in zijn onderbuik voelt. En hij wil weten waarom dat zo’n lekker gevoel is.

Als Edwin Paar thuis een cd van Kiss opzet en de volumeknop opendraait, zullen zijn buren eerder kunnen meegenieten van de basgitaar van Gene Simmons, dan van de zang van Paul Stanley. Geluid bestaat namelijk uit trillingen. De lage tonen van een basgitaar zijn langzame trillingen, hoge tonen snelle. Deze trillingen worden als geluidsgolven door bijvoorbeeld lucht geleid. Vooral lage tonen, langzame trillingen dus, verplaatsen zich ook door andere stoffen, zegt Rinus Boone, universitair docent Akoestiek aan de TU Delft. Bijvoorbeeld door je lichaam, of de stenen van een muur. Boone: „Met de snelle trillingen van hoge tonen kan een muur niet mee bewegen.”

Muziektherapeut Brechtje Hallo vertelt dat water de geluidsgolven veel beter geleidt dan lucht. „En het meeste water in je lichaam bevindt zich in je buik. Ook zitten daar geen botten, die geleiden geluid veel minder goed.” Daarom voel je de bas van een geluidsinstallatie volgens haar in je buik.

Als gevolg van de bas gaat het water in je buik borrelen. Dat zorgt voor het prettige gevoel, verklaart Hallo. Ze vertelt dat lage tonen soms bij muziektherapie worden gebruikt om mensen tot rust te brengen, of om de aandacht van psychische problemen als een burn-out af te leiden. De tonen worden ook ingezet bij de bestrijding van hoofdpijn of reumaklachten.

De geluidstechnicus van het Utrechtse poppodium Tivoli, Erik Mans, spreekt, als hij het over de basdreun heeft, ook van „een lekker gevoel”. „Je mist beleving als je de lage tonen weglaat”, zegt Mans. Daarom gaat hij „niet zuinig” met de bas om.

„Een popconcert kan een therapeutische werking hebben”, zegt Brechtje Hallo lachend. Ze vertelt dat er een vorm van muziektherapie is waarbij een waterbed en twee boxen van ieder 1.000 watt worden gebruikt. „Dat zorgt voor een totaalervaring.”

    • Dolf de Groot