VS spelen rol in olie-deals Irak

Adviseurs onder leiding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van de oliecontracten tussen de Iraakse regering en grote westerse oliebedrijven. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gisteren gemeld. Advocaten van de Amerikaanse regering en consultants uit de particuliere sector hebben het Iraakse ministerie van olie bijgestaan bij het opstellen van de contracten met ExxonMobil, BP, Shell, Total en Chevron. De olieconcessies zijn niet geveild, zoals normaal gebeurd, maar weggegeven. De toegang tot de Iraakse olievelden ligt gevoelig. De Irakoorlog was volgens sommigen bedoeld om Amerika toegang tot de Iraakse olie te geven. „We pretenderen dat olie niet van groot belang was bij onze motivatie, maar we blijven bevestigen dat dit wel zo is”, zei Frederick Barton van het Center for Strategic and International Studies tegen de krant. (NRC)