Van Gaal voelt zich schuldig over elfde plek

Coach Louis van Gaal heeft gisteren bij de eerste training van AZ de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de teleurstellende elfde plaats van vorige seizoen. „Ik voel me schuldig”, sprak hij tot de honderden fans. „Maar de spelers zijn ook voor een groot gedeelte schuldig”, voegde hij eraan toe.

Volgens Van Gaal waren de „voorwaarden voor een topsportmentaliteit” bij AZ in het vorige seizoen niet altijd even goed ingevuld. „Daarop zal ik komend seizoen scherper toezien. Maar ook de spelers zullen hun verantwoordelijkheid op dat gebied moeten nemen en dragen.” Van Gaal diende uit frustratie aan het einde van het vorige seizoen zijn ontslag in. Op verzoek van het bestuur en de spelers kwam hij daarop terug.

Van Gaal begon de eerste training gisteren een kwartier te laat, omdat hij een toespraak hield voor zijn spelers. „Dat kun je het beste doen op de eerste dag in de eerste minuut. Dan weet iedereen meteen wat de bedoeling is. Ik heb hun verteld dat het allemaal beter moet dan vorig seizoen, zeker ook buiten het veld.” Een plaats bij de eerste vijf. Daarop mikt AZ volgens Van Gaal. „Maar pas op 1 september, als de transferperiode is afgelopen, kan ik de doelstelling precies omschrijven. Er kunnen altijd nog goede spelers bijkomen of weggaan”, liet de trainer weten.

Van Gaal liet in zijn huidige contract een clausule opnemen die hem in staat stelt in 2009 de club te verlaten voor een „groot voetballand”. Die ploeg zou hij dan bij het WK in Zuid-Afrika in 2010 willen coachen. AZ-voorzitter Dirk Scheringa ziet Louis van Gaal echter geen bondscoach meer worden. „Louis blijft”, benadrukte Scheringa. „Ik hoop dat ik hiermee deze discussie over hem kan sluiten. Nee, ik zie hem geen bondscoach meer worden. Waarom niet? Nou, er is bijvoorbeeld veel concurrentie op de markt.”

Een paar uur later reageerde Van Gaal ietwat geprikkeld op de uitspraken van Scheringa. „Die clausule staat in mijn contract en blijft van kracht als ik word benaderd”, zei de AZ-coach. (ANP)