Tot de essentie gestripte rap is onverbloemd jatwerk

cd hiphop The Cool Kids:The Bake Sale ****-

cd hiphop

The Cool Kids: The Bake Sale

XL Recordings ****

De muzikale erfenis van de jaren 80 wordt al enige tijd leeggeplukt door producers die naarstig op zoek zijn naar een hip geluid, maar The Cool Kids voeren die trend nog een stap verder door. Chuck (23) en Mikey (20) noemen zichzelf ‘the new black version of the Beastie Boys’ en maken rapmuziek die zodanig leunt op de eerste, door Rick Rubin geproduceerde albums van hiphoplabel Def Jam (naast Beastie Boys ook Run DMC, LL Cool J en Public Enemy) dat het in feite onverbloemd jatwerk is. The Cool Kids maken tot de essentie gestripte rapnummers: een oldschool drumritme, een extra eendimensionaal geluidje en raps die enthousiast verwijzen naar een tijdperk dat ze zelf nauwelijks hebben meegemaakt. Door de kaalheid blijft de focus volledig op de door de vernuftige rijmpatronen swingende raps. Zodra ze heel even van het ‘lang leve de jaren 80’-recept afstappen, wordt het meteen minder. Deze eerder op MySpace gepubliceerde muziek biedt fijne, frisse retro-hiphop, maar de aankomende debuut-cd zal moeten laten zien of ze ook meer in huis hebben.

The Cool Kids treden 4 juli op tijdens 5 Days Off in Paradiso.

    • Saul van Stapele