Televisie voorkeur

In de Amerikaanse ziekenhuisserie House staat het team voor een raadsel wanneer een patiënt maar blijft bloeden na een auto-ongeluk. Met Hugh Laurie (foto) als dokter Gregory House. SBS 6, 20.30-21.30u. HOUSE seizoen 3 Hugh Laurie foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma - Foto vrij van rechten onder vermelding van NBC Universal Studios Television Distribution foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de opvatting dat Nederland de westerse beschaving in de uitverkoop doet en zich vrijwillig door de islam laat overnemen. Leidt de angst om te kwetsen tot westerse zelfverloochening of wordt de integratie door deze voorzichtigheid gestimuleerd? Twee Amsterdamse PvdA-raadsleden stapten op uit protest tegen de plannen van de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Achmed Marcouch. Marcouch wil islamiseren, zeggen de dissidenten. Eerst staat hij toe dat straatcoaches weigeren vrouwen een hand te geven en nu wil hij ook koranlessen op openbare scholen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de slecht geregelde opvang van kinderen van ouders die gedetineerd worden. Het komt voor dat kinderen bij arrestatie van de ouder(s) alleen achterblijven, waardoor ter plekke bijvoorbeeld een buurman zich over de kinderen ontfermt. Ook zijn er gevallen bekend waarbij minderjarige kinderen maanden alleen thuis zaten en voor zichzelf moesten zorgen terwijl hun vader of moeder in de gevangenis zat. Dat stelt de vrijwilligersorganisatie Humanitas, die onder andere hulp verleent aan ex-gedetineerde moeders. Met verhalen van betrokken ouders en kinderen, aangekondigde maatregelen van staatssecretaris Nebahat Albayrak, die slechts een deel van het probleem schijnen op te lossen en een reactie van Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Een gesprek met Bill Schneider, verkiezingsspecialist bij CNN over de kansen van de Amerikaanse presidentskandidaten Obama en McCain. Ned. 2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Een politiek gesprek. Presentator Max van Weezel ontvangt Frank Vermeulen, redacteur van NRC Handelsblad en politiek journalist Paul Janssen. Het gesprek, 21.30-22.00u.

documentaire

Olympische verhalen. In de laatste aflevering van Olympische verhalen een onderzoek naar wat er in Antwerpen over is van de Olympische Spelen van 1920. Het was de enige keer dat België de Olympische Spelen organiseerde, nu 88 jaar geleden. Wie wel eens naar het Beerschotstadion trekt, ontdekt straatnamen als de VIIde Olympiadelaan, de Schijfwerperstraat, de Speerstraat. België 2, 21.15-21.45u.

How to kill a human being. Documentaire over een onderzoek door de Britse ex-politicus Michael Portillo naar de beste methode om de doodstraf uit te voeren. Canvas, 22.15-23.05u.

Informatief

Vinger aan de pols: Hoe ga je om met tegenslag ? In de serie reportages over mensen die een zware tegenslag moesten incasseren en die te boven kwamen, een portret van de zanger Ronnie Tober die door zijn ziekte ontdekte dat het heel anders moest in zijn leven. Ned.1, 21.10-21.45u.

Tribe. Eerste deel van een 9-delige Engelse serie reportages waarin de avonturier en expeditie-expert Bruce Parry onbekende werelden verkent. Levend tussen inheemse stammen in de meest afgelegen uithoeken maakt hij kennis met hun gebruiken en rituelen. Aflevering 1: Nyangatom, Omo Vallei Ethiopië. Ned.3, 21.25-22.20u.

De mensen van de recherche. Tweede deel van een vierdelige reportageserie over rechercheurs van het Rotterdamse bureau Feijenoord-Ridderster. Vandaag onder meer aandacht voor de zaak een meisje dat aangifte doet bij de zedenpolitie over seksueel misbruik door haar oom. Hoe zorgen de twee ervaren rechercheurs ervoor om tijdens het verhoor het complete verhaal boven tafel te krijgen én het meisje ‘overeind te houden’. Verder een moord in café Havenzicht. Ned.1, 22.30-23.05u.

The Culture Show. Cultureel magazine met aandacht voor de overeenkomsten tussen George Orwells roman 1984, die zestig jaar geleden verscheen, en de huidige Big Brother-praktijken. BBC 2, 23.00-23.30u.

Paul Rosenmöller en ...stille rampen. Aflevering Indonesië: de zieke longen van de aarde . In Zuidoost-Azië, met name in Maleisië en Indonesië, vindt een enorme CO2-ramp plaats. Grote veengebieden vallen hier ten prooi aan ontbossing en op de lege velden worden oliepalmplantages gevestigd. Door de ontbossing daalt het waterpeil drastisch. Daardoor komt de CO2, die van nature in het veen zit opgeslagen, vanzelf vrij. En dat gebeurt in zulke gigantische hoeveelheden, dat Indonesië hierdoor wereldwijd op de derde plaats van CO2-uitstotende landen staat. Herh. 2007. Ned.2, 22.55-23.35u.

Sport

Tennis: Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.10-0.10u. Morgen live verslag op Net 5, 13.00-18.15u., BBC 2, 14.00-16.25u. en BBC 1, 14.45-19.00u.