Subsidie Theater-compagnie gestopt

De Theatercompagnie van Theu Boermans wordt vermoedelijk opgeheven, nu het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten (NPFK) waarschijnlijk geen subsidie wil geven. Er was 2,6 miljoen euro gevraagd.

Net als 289 andere groepen, ensembles en festivals die een subsidie voor vier jaar hadden aangevraagd, kreeg de Theatercompagnie vandaag per post de voorlopige beslissing van het NPFK. Dit nieuwe fonds neemt vanaf 2009 het overgrote deel van de vierjarige rijkssubsidies over van het ministerie van OC&W. Het fonds krijgt 56 miljoen euro te verdelen. De definitieve verdeling wordt pas rond 18 augustus bekend gemaakt.

Regisseur Theu Boermans behoort tot de grootste toneelregisseurs van Nederland. De Theatercompagnie bestaat sinds 2001 en maakte onder meer indruk met Hamlet en Don Carlos. In een eerste reactie zegt Boermans: „Ik ben verbijsterd, diep geschokt en voel me geschoffeerd. Er is geen enkele artistieke grond om de Theatercompagnie op te heffen. In tegendeel. We behoren tot de top van het Nederlands toneel.” De groep kan bezwaar aantekenen, en later in beroep gaan. Eerder kondigde Boermans aan naar Duitsland te vertrekken als zijn groep geen subsidie meer zou krijgen: „Daarover ga ik nu nog niet nadenken. Dat is van latere zorg, eerst mijn groep overeind houden.”

Ook De Tilburgse choreograaf Hans Tuerlings en Tilburgse toneelgroep de Wetten van Kepler kregen een negatief conceptadvies. Het nieuwe Groninger gezelschap Club Guy & Roni kreeg een positief advies. Het ITs Festival, Springdance, Noorderzon, Festival de Internationale Keuze krijgen waarschijnlijk ongeveer evenveel subsidie als ze al hadden.