STAR: Bulgaren zijn welkom

Bulgaren en Roemenen moeten per 1 januari volgend jaar vrij zijn om in Nederland te werken. Dat vinden zowel werkgevers- als werknemersorganisaties. De Stichting van de Arbeid (STAR), overlegorgaan van werkgevers en werknemers, stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin zij stelt dat er ruimte is voor Bulgaren en Roemenen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) is ook voor het openstellen van de grenzen per 1 januari. Maar vorige week bleek tijdens een overleg van de Tweede Kamer dat een meerderheid aarzelt volgend jaar arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije toe te laten.

De alleen maar toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is voor de stichting reden om voor toelating te zijn. Daarbij wordt ook in Polen de arbeidsmarkt steeds aantrekkelijker, wat voor Polen reden is daar te blijven in plaats van naar Nederland te komen.

Het kabinet moet eind dit jaar beslissen of de grens voor arbeidsmigranten per 1 januari wordt opengesteld. Donderdag debatteert de Kamer over de toelating – uitstel daarvan is mogelijk tot uiterlijk 2012.

Knelpunten bij het al dan niet toelaten van Roemenen en Bulgaren zijn slechte arbeidsvoorwaarden en ondermaatse huisvesting. Veel Midden- en Oost-Europese migranten worden uitgebuit door malafide uitzendbureaus, die bovendien slechte woonomstandigheden bieden.

Werkgevers en werknemers roepen het kabinet dan ook op om snel de wetgeving voor uitzendbureaus te wijzigen, zodat bedrijven zelf aansprakelijk zijn als hun uitzendkrachten worden onderbetaald. Pas als het beleid op orde is, kan het definitieve besluit tot openstelling worden genomen, aldus de Stichting van de Arbeid.