Smachtende showballades

cd pop Nicole Atkins: Neptune City Sony/BMG ***

cd pop

Nicole Atkins: Neptune City Sony/BMG ***

Het afgelopen jaar hadden we te maken met een voortschrijdende parade van indrukwekkend vrouwelijk talent. Van Laura Marling en Kate Nash tot Adele, Duffy en nieuwkomer Gabriella Cilmi; ze passen ieder in een eigen genre, maar zijn allen zelfstandige zangeressen, die niet leunen op een band. Nicole Atkins (30) komt uit Amerika, en zingt liedjes die passen in de Amerikaanse showmusicaltraditie. Op haar debuut-cd, vernoemd naar haar geboortestad in New Jersey, staan nummers als Maybe Tonight en War Torn, die zo groots en orkestraal klinken dat je niet kunt geloven dat Atkins nog maar een paar jaar geleden haar nummers opnam in de kelder, met een Casio keyboard en een minirecorder. Neptune City heeft de allure van de grootse hits uit de vroege jaren zestig, toen songschrijvers als Neil Diamond en Carole King in dienst waren van het Brill Building. Ook Atkins’ nummers kunnen niet echt voor ‘popmuziek’ doorgaan, het zijn eerdere smachtende showballades met de kunstmatige emotie van een paraffinetraan. Indrukwekkend in zijn brede gebaar van strijkers en paukenslagen, maar ook een beetje te gestaald.

Nicole Atkins & The Sea treedt op: 7/7 Melkweg, Amsterdam

    • Hester Carvalho