Shell koopt vast geen VARA-directeur weg

Minister Plasterk wil dat presentatoren bij de omroep hooguit twee ton verdienen.

Hij heeft gemerkt dat capabele mensen ook voor minder willen werken.

Eerste uitzending van Ivo Niehe bij de commerciële omroep Talpa, met Antonie Kamerling en Reinout Oerlemans te gast. Minister Plasterk gaat een salarismaximum invoeren van circa 200.000 euro voor presentatoren van de publieke omroep. Foto Wim Kluvers Nederland, Hagenstein20051219 Talpa Ivo Niehe, Antonie Kamerling, Reinout Oerlemans Kluvers, Wim

Minister Plasterk (Media, PvdA) maakt een einde aan de topsalarissen van presentatoren en dj’s bij de publieke omroep. Hij gaat een wettelijk salarismaximum invoeren van circa 200.000 euro bij nieuwe dienstverbanden of contractverlenging. Dat bedrag ligt hoger dan de Balkenendenorm (169.000 euro in 2007). Nu verdienen toppresentatoren in vaste dienst tot 334.000 euro, blijkt uit de jaarverslagen van de publieke omroepen.

Plasterk zal de maatregel vastleggen in de nieuwe Mediawet, schrijft hij in een brief die gisteren naar de Tweede Kamer ging. Hiermee komt de minister tegemoet aan de wens van de Kamer. In december steunden alle fracties, met uitzondering van PvdA en Partij voor de Dieren, een motie van de SP voor zo’n salarismaximum. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw met de minister over de salarissen bij de publieke omroep.

Plasterk overlegt nog met de publieke omroepen over de precieze hoogte van het salarismaximum voor presentatoren. „Ik stel voor dat dit rond de twee ton ligt”, zegt Plasterk. De code, die alleen voor de publieke omroep geldt, wordt wettelijk vastgelegd. Voor bestuurders bij de publieke omroep wil de bewindsman een striktere norm aanhouden. Zij mogen niet meer verdienen dan een minister. „Marktwerking geldt voor de ene baan meer dan de andere”, zegt Plasterk. „Dat de directeur van de VARA wordt weggekocht door Shell, lijkt me niet reëel.”

Tot voor kort vond u dat presentatoren en dj’s bij de publieke omroep een uitzonderingspositie bekleedden. Waarom bent u van mening veranderd?

„Mij werd altijd verteld: ‘if you pay peanuts you get monkeys’. Als we minder zouden betalen, dreigde het gevaar dat we geen mensen van kaliber meer zouden binnenhalen. Maar ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat we voor functies als voorzitter van de universiteiten van Groningen en Delft en voorzitter van de publieke omroep kanjers hebben kunnen aanstellen ondanks een lager salaris.”

Ligt dat ook zo bij gezichtsbepalende presentatoren? Leegloop dreigt. Commerciële omroepen zijn bereid veel meer te betalen.

„Aan bestaande contracten wordt niet getornd. Maar als een contract wordt vernieuwd, zal het een slagje bescheidener moeten. De huidige salarissen zijn tot stand gekomen tijdens de grote uitstroom naar de commerciële omroepen. Sinds Talpa is gestopt, is de salarismarkt bij de omroep weer tot rust gekomen. De publieke omroep geldt nu ook als de standaard. Daarmee trek je ook mensen. Bovendien is de publieke omroep een kweekvijver. Paul de Leeuw en Jack Spijkerman zijn er begonnen. Mensen kunnen er doorgroeien. Dat is een belangrijke functie.”

Vreest u niet dat tv-sterren nu voor andere salarisconstructies kiezen? Bijvoorbeeld door zich via eigen bv’s te laten inhuren om meer te verdienen dan wettelijk is toegestaan?

„Dat zal wel meevallen. Een dienstverband biedt ook zekerheid. Bovendien maakt maar een enkeling, zoals Ivo Niehe Producties, gebruik van een bv. Het zou dan in sommige gevallen inderdaad ietsje duurder kunnen uitvallen, maar daar staat tegenover dat er voor deze categorie geen dure afvloeiingsregelingen gelden.”

    • Wubby Luyendijk
    • Mirjam Keunen