Sarkozy bepleit ‘ander Europa’

De Eiffeltoren in Parijs, Frans symbool bij uitstek, wordt ter gelegenheid van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie verlicht in de kleuren van het ‘Europese’ beeldmerk: blauw met gele sterren. Foto AFP Picture taken on June 30, 2008 in Paris of the new blue lighting of the Eiffel tower to mark the French European Union presidency. France takes the helm of the European Union on July 1, with President Nicolas Sarkozy still hoping to push through ambitious projects despite Ireland's rejection of the bloc's reform treaty. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN AFP

President Sarkozy heeft gisteren het Franse voorzitterschap van de Europese Unie geopend met een pleidooi om „fundamenteel anders aan Europa te bouwen”.

Sarkozy wil tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie een „heilzame schok” teweegbrengen om de Europese samenwerking voortaan te richten op bescherming van de burger. Na het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon onderstreepte hij dat Europa de burgers „verontrust” en dat er een „terugval” dreigt naar het nationale niveau, omdat mensen zich daar beter beschermd achten.

Volgens Sarkozy moet het „beschermen tegen de risico’s van de mondialisering” de nieuwe bestaansreden van de Europese samenwerking worden, zoals dat in eerdere fasen van de Europese integratie het streven naar vrede, welvaart en democratie waren.

Op de eerste dag van zijn EU-voorzitterschap bezorgde Polen Frankrijk een domper. De Poolse president Kaczynski zei niet van plan te zijn het nieuwe verdrag te bekrachtigen. Dat acht hij na de Ierse afwijzing „zinloos”. De Poolse president zegt vandaag in een interview met het Poolse dagblad Dziennik: „Voorlopig is het vraagstuk van het verdrag niet relevant.” Hij schaart zich hiermee achter zijn Tsjechische collega Klaus.

Kaczynski gaat niet alleen in tegen de wens van het Poolse kabinet en het Poolse parlement, maar ook tegen de koers die de EU-landen anderhalve week geleden overeenkwamen op hun top in Brussel. Daar spraken ze af het ratificatieproces gewoon voort te zetten, ondanks het Ierse ‘nee’.

„Het is moeilijk te zeggen hoe dit zal eindigen”, zegt Kaczynski. „Maar de bewering dat er zonder nieuw verdrag geen Europese Unie is, is niet serieus.” Volgens de president klonken dat soort geluiden ook in 2005, toen de voorloper van ‘Lissabon’ in referenda door Franse en Nederlandse kiezers werd afgewezen. „Niettemin, de EU functioneerde verder, functioneert nog steeds en zal blijven functioneren”, aldus Kaczynski.

Zijn Franse collega Sarkozy noemde gisteren migratie, klimaatverandering, landbouw en fiscaal beleid (onder meer als tegenwicht tegen de stijgende brandstofprijzen) als terreinen waarop meer politiek ingrijpen geboden is om de burgers te beschermen tegen de mondialisering. Frankrijk heeft deze terreinen tot prioriteiten verklaard.

Sarkozy bekritiseerde opnieuw het anti-inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), hoewel met de verzekering dat deze in zijn ogen onafhankelijk moet blijven. „Maar u weet hoe ik erover denk: de ECB zou zich meer vragen moeten stellen over de groei.”

Sarkozy: pagina 5

Commentaar: pagina 7

Meer over Frans voorzitterschap EU: nrc.nl/sarkozy