Onweer na hitte

Morgen wordt het in een groot deel van Nederland tropisch warm met minstens 30 graden. In de loop van de dag komt alweer koele oceaanlucht opzetten en dat levert (flink wat) onweersbuien op. Donderdag zal het dan fors zijn afgekoeld en kan plaatselijk veel regen vallen.

Vanavond is het nog lang warm, uiteindelijk daalt de temperatuur in de loop van de nacht naar waarden tussen 13 graden in Groningen en 17 vlak aan zee. Het blijft helder en rustig met weinig wind.

Morgen begint zonnig. De temperatuur loopt snel op en halverwege de middag is het dan op veel plaatsen rond 30 graden. In het oosten en Limburg wordt het nog heter, misschien wel 33 of 34 graden. Maar, aan de westkust en de Zeeuwse kust wordt de 30 graden niet bereikt, hier is het maximum een graad of 26, op de Zeeuwse stranden rond 22 graden. Dat komt enerzijds doordat de wind draait van zuidoost tot zuid naar westelijke richtingen, en anderzijds doordat regen en onweersbuien zich aandienen. Morgenavond breiden die zich vervolgens langzaam noordoostwaarts uit.

Donderdag blijft het regenen en plaatselijk onweren. Regionaal valt er waarschijnlijk meer dan 10 millimeter regen. Het wordt maximaal 18 graden aan zee tot 23 in het oosten van Groningen. De wind is westelijk en matig, kracht 3 of 4. Vrijdag trekken de buien snel weg, breekt de zon weer door en wordt het in de middag 19 tot 23 graden.