Officiële lezing

De verstandige luisteraar – en dat bent u – heeft op deze bluesy en nagenoeg wolkenloze zomernacht zijn transistortje afgestemd op Meniscus & Co. In onze knusse studio hebben wij niemand minder te gast dan Thomas Dekker, de man die van Rabo opeens niet mee mocht naar de Tour de France. Officieel vanwege een vormcrisis, maar dan een vormcrisis die met mysteriën is omgeven. Hoe staat het op dit moment met de vorm, Thomas?

„De crisis lijkt bezworen.”

Maar je gaat niet naar de Tour. Bij Rabo leken ze er haast mee te hebben je uit de selectie te zetten. Insiders beweren trouwens dat het met die vormcrisis wel meeviel. Een dipje, meer zou het niet zijn geweest.

„Laten we het bij de officiële lezing houden.”

Klopt het Thomas dat je de nacht voorafgaande aan het NK apart van de andere renners hebt moeten slapen? Heb je een besmettelijke ziekte of zo?

„Zaterdagnacht was de vormcrisis nog niet geheel uit het bloed. Dat kan zomaar overslaan op de anderen, ja. Noem het een preventieve maatregel.”

Is dit de officiële lezing van de leiding?

„U weet, wij werken bij Rabo met renner-regisseurs. Die zijn niet voor een gat te vangen.”

Ik heb stellig de indruk dat de officiële lezingen van de ploeg niet jouw officiële lezingen zijn. Je leeft toch al langer in onmin met de regie?

„Dat is de officieuze lezing.”

Jij als flamboyante, mondaine en goedgebekte wielrenner zou niet meer de taal van Rabo spreken.

„Daar is niets van aan.”

Is dit de officiële lezing?

„Rabo is een nette, correcte ploeg. Althans, daar kunt u gevoeglijk van uitgaan.”

Rondom het niet selecteren van Thomas Dekker voor de Tour doen anders verschillende lezingen de ronde. Binnen de ploeg heerste een babylonische spraakverwarring, om het maar eens eufemistisch uit te drukken.

„Kan zijn, maar uiteindelijk was er toch een officiële verklaring, niet?”

De miscommunicatie heeft de speculaties gevoed. Diverse insiders maakten gewag van een dopingprobleem. Rabo zou Dekker thuislaten om onsmakelijk spektakel tijdens de Tour voor te zijn.

„In een officiële lezing heeft Rabobank de speculaties ontkracht.”

Uw renner-regisseur Erik Dekker heeft zich laten ontvallen dat je de verkeerde mensen om je heen hebt.

„Daar hoor ik van op.”

Kritiek op Thomas, zegt hij, heb ik omdat ik vind dat hij iets fout doet als renner of als mens. Een vage en ook wel cryptische zin, moet ik zeggen.

„Het moderne wielrennen lijkt nu eenmaal veel op het oplossen van cryptogrammen.”

Maar je spreekt hem niet tegen?

„Ach, iedereen roept maar wat. De officiële lezing is dat er niets aan het handje is. En dan is er ook niets aan het handje.”

Je dient je contract uit bij Rabo?

„Officieel wel.”

    • Peter Winnen