Niet meer roken in café, restaurant of winkelcentrum

Niet meer roken in café, restaurant of winkelcentrum Den Haag, 1 juli. Het Paard van Troje, een populair poppodium in Den Haag, stond gisteravond blauw van de rook. Blauwer dan anders. En voor het laatst. Tegen middernacht werd hier met veel kabaal het rookverbod ingeluid. „Boud”, vindt Daniëlle Servaas Spiekerman van Wezelenburg (20, midden). „Bij een shot tequila wil ik gewoon een peuk. Het is mijn elfde vinger.” Daniëlle had om middernacht al bijna drie pakjes opgerookt. Ze rookt al veel sinds haar twaalfde. „Uit onzekerheid, omdat ik niet weet wat ik anders moet doen. Zonder sigaret sta je daar zo nutteloos te staan.” Ze is niet van plan te stoppen. „Al moet ik de hele tabaksindustrie in mijn eentje spekken, ik blijf roken. Anders word ik chagrijnig en dik.” Deze week spaart ze haar peuken op om ze vervolgens in de Hofvijver te dumpen. Uit protest. De horeca is vanaf vandaag rookvrij. Het rookverbod geldt ook voor overdekte winkelcentra, luchthavens, sportkantines, culturele instellingen en feesttenten. De maatregel moet werknemers een rookvrije werkomgeving garanderen. Op terrassen en in aparte rookruimtes is roken nog wel toegestaan, maar in een rookruimte mag niet worden bediend. Vanochtend diende een kort geding, aangespannen door kleine kroegbazen, tegen het rookverbod. Zij eisen ontheffing. Op 9 juni doet de rechter uitspraak. Ondanks onvrede met het rookverbod was de sfeer in het Paard uitgelaten. Meer over het rookverbod op nrc.nl/rookverbod Foto Floren van Olden Den Haag 30-6-2008 In uitgaansgelegenheid "Het Paard van Troje" wordt het laatste sigaretje gevierd. Vanaf 1 juli mag er niet meer in de Nederlandse horeca worden gerookt. rookverbod, roken, uitgaan, sigaret, horeca. Foto Floren van Olden Olden, Floren van