Mugabe: geen machtsdeling Zimbabwe

President Robert Mugabe sluit een machtsdeling in Zimbabwe uit. Voor en na de uiterst gewelddadig verlopen verkiezingen in Zimbabwe, die Mugabe een zesde opeenvolgende termijn als president opleverden, deden geluiden de ronde als zou de 84-jarige Mugabe bereid zijn tot gesprekken met de oppositie.

„Zimbabwe is Zimbabwe. We hebben onze eigen geschiedenis om (...) politieke impasses te doorbreken (...)”, zei vanochtend een woordvoerder van Mugabe. De woordvoerder sprak tegen journalisten in Sharm-al-Sheikh, de Egyptische badplaats waar de leiders van de Afrikaanse Unie vandaag hun driedaagse top afsluiten.

Na zijn beëdiging afgelopen zondag zei Mugabe zelf nog dat hij „op het geschikte moment” gesprekken zal beginnen met oppositiepartij MDC. Voorafgaand aan de verkiezingen, die werden geboycot door de oppositie, verklaarde Mugabe dat ook al. Waarnemers achtten het onwaarschijnlijk dat Mugabe de daad bij het woord zou voegen maar zij hielden rekening met de mogelijkheid dat de 84-jarige alsnog akkoord zou gaan met een overgangsregering met de oppositie om zo een vrijgeleide voor zichzelf af te dwingen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai riep na de verkiezingen op tot overleg.

Tsvangirai heeft gisteren overigens de Nederlandse ambassade in Harare verlaten en is teruggekeerd naar zijn villa in de Zimbabweaanse hoofdstad. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd. Tsvangirai vluchtte vorige week zondag de ambassade in wegens de geweldscampagne van Mugabes milities.

De verklaring van vanochtend staat haaks op uitlatingen van het Zuid-Afrikaanse bemiddelingsteam in Zimbabwe. Hoofd van de missie, president Thabo Mbeki, heeft herhaaldelijk laten weten dat hij op het punt staat om aan te kondigen dat regering en oppositie in Zimbabwe met elkaar om de tafel gaan zitten. MDC liet vanochtend weten van geen contact in deze richting te weten. De partij riep eerder de Afrikaanse Unie op om Mbeki te vervangen.

De Afrikaanse Unie zou vanmiddag een gezamenlijke verklaring afgeven over de verkiezingsuitslag in Zimbabwe. De regeringsleiders zijn het oneens over de vraag of en zo ja, hoe zij Mugabe moeten veroordelen. Zij zullen in ieder geval niet de uitslag ongeldig verklaren, zo bevestigen diplomatieke bronnen bij het overleg in de Egyptische badplaats Sharm-al-Sheikh.

De Verenigde Staten lobbyen voor een VN-resolutie die een wapenembargo oplegt aan Zimbabwe. (Reuters, AP, BBC, AFP)