Mies Bouhuys overleden

Schrijfster en activiste Mies Bouhuys is gisteren overleden. Bouhuys, geboren in Weesp, was 81 jaar oud. Bouhuys werd bekend door haar (kinder)boeken en door haar politieke engagement. Ze was ondermeer betrokken bij de Dwaze Moeders in Argentinië.

In 1948 won ze met haar debuutbundel Ariadne op Naxos de Reina Prinsen Geerligs Prijs. Ze publiceerde nog vaker poëzie, maar haar verhalen en gedichtjes voor kinderen kregen de meeste aandacht. „Je mag een kind nooit vertellen hoe het moet denken”, was een uitgangspunt van de auteur van onder meer Anne Frank is niet van gisteren.

Bekend bij velen zijn haar door Fiep Westendorp geïllustreerde Pim en Pom-poezenverhalen, gebundeld in de Pim en Pom Omnibus (1969). Ze schreef ook toneel en werk voor tv, zoals het succesvolle tv-drama Huis in een schoen (1971), dat nog een paar keer werd herhaald. (ANP)