`Megamall` drukt omzet binnenstad

Rotterdam, 1 juli. Winkeliers rond Tilburg zullen omzetverlies leiden als in die plaats de eerste Nederlandse megamall verrijst. Dat blijkt uit twee onafhankelijke rapporten van adviesbureaus die gisteren verschenen. Volgens DHV, ingehuurd door de gemeente Tilburg en de projectontwikkelaars, blijft de bestaande detailhandelstructuur in stand als het winkelcentrum niet groter wordt dan 100.000 vierkante meter. Wordt die twee keer zo groot, dan raakt de middenstand in de Tilburgse binnenstad een kwart van zijn omzet kwijt. Een contrarapport van bureau EIM voor de gemeenten Helmond, Eindhoven, Den Bosch en Breda, concludeert dat de omzetverliezen al 14 procent bedragen bij een klein winkelcentrum, oplopend tot 40 procent bij een grote. De gemeenteraad van Tilburg beslist in september of het winkelcentrum er komt.