Meer topsalarissen bij omroepen dan bekend

De publieke omroepen betaalden vorig jaar meer topsalarissen dan zij in hun jaarverslagen meldden. Dat zegt het Commissariaat voor de media.

Het aantal veelverdieners bij de publieke omroep was in 2007 hoger dan de omroepen in hun jaarverslagen hebben vermeld. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt dat 17 omroepbestuurders en 37 presentatoren en programmamakers een salaris verdienden boven de Balkenendenorm van 169.000 euro. Ook in 2006 was sprake van onderrapportage en was het aantal veelverdieners 52.

Dit schreef het Commissariaat gisteren aan de Tweede Kamer. Sinds 2006 zijn omroepen wettelijk verplicht in hun jaarverslagen de topinkomens van medewerkers in loondienst te vermelden.

Nieuw in het onderzoek van de toezichthouder zijn onder meer de ruime ontslagvergoedingen die zijn toegekend aan de ex-directeur van de Joodse Omroep en een manager van de wereldomroep. Het gaat om vertrekregelingen van respectievelijk 283.000 en 373.000 euro. In het eerste geval kwam daar een kantonrechter aan te pas.

Het Commissariaat heeft nog geen volledig zicht op alle topinkomens bij de publieke omroep, schrijven voorzitter Inge Brakman en commissaris Tineke Bahlmann. Want niet alle medewerkers van een omroep zijn in loondienst. Sommigen, onder wie Ivo Niehe en Paul de Leeuw, laten zich freelance inhuren via hun eigen bv. En over die vergoedingen hoeven omroepen geen verantwoording af te leggen in hun jaarverslag.

Minister Plasterk (Media, PvdA) heeft gisteren laten weten dat hij voor omroepfunctionarissen een wettelijk salarismaximum zal invoeren. Daarin wordt hij gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Vandaag praat de Kamer opnieuw over de nieuwe Mediawet. Plasterk overlegt op dit moment nog met de omroepen over de precieze hoogte van het maximum. „Ik stel voor dat dit rond de twee ton ligt”, aldus de minister. De code, die alleen voor de publieke omroep geldt, wordt wettelijk vastgelegd. Voor bestuurders bij de publieke omroep wil de bewindsman een striktere norm aanhouden. Zij mogen niet meer verdienen dan een minister.

De AVRO schaart zich als enige publieke omroep vierkant achter een salarismaximum voor alle omroepmedewerkers. Alle huidige presentatoren en bestuurders van deze omroep verdienden in 2007 een salaris onder 169.000 euro.

De NCRV zegt „in alle redelijkheid om te gaan met salarissen”. In een wettelijk maximum ziet de omroep weinig. Zeker niet in het geval van presentatoren. „Die staan niet voor onbepaalde tijd op de loonlijst, maar slechts voor een paar jaar. Die kunnen gemaakt en gebroken worden.” Bovendien lopen publieke omroepen bij een salarismaximum het risico dat hun tv-gezichten overlopen naar concurrerende commerciële zenders. Omdat ze daar beter betaald worden. „En dan verhuizen de kijkers mee”, aldus de woordvoerder. Dan kan de publieke omroep fluiten naar de positie van marktleider.

Lucas Goes, algemeen directeur van BNN, vindt het goed dat de minister een beloningscode aan de sector zelf wil overlaten, maar noemt het vreemd dat diezelfde minister een bovengrens aan het salaris van rond de 200.000 euro voor presentatoren heeft vastgesteld. „Hij stelt zelf een norm. Dat vind ik niet verstandig”, aldus Goes. Hij is bang dat een salarismaximum zal leiden tot ondoorzichtige constructies. Bijvoorbeeld dat presentatoren zich via eigen bv’s laten inhuren. „Dat is vragen om moeilijkheden.” Goes vreest verder dat de maatschappelijke discussie over de salarissen voor een kleine topgroep „onbedoeld een opwaarts effect heeft op de beloning van het grote middensegment van presentatoren.”

Brief commissariaat en meer reacties: nrc.nl/media

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Ontslagvergoeding

In het artikel Meer topsalarissen bij de publieke omroep dan bekend (1 juli, pagina 20) is een onjuist bedrag genoemd als ontslagvergoeding van een voormalig manager van de Wereldomroep. In 2007 kreeg deze ex-werknemer 178.000 euro uitbetaald. Dat bedrag bestond uit loon plus een ontslagvergoeding van 110.000 euro.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Topsalarissen omroep

In het artikel Meer topsalarissen bij omroep dan bekend (dinsdag 1 juli, pagina 20) is sprake van een vertrekregeling van 283.000 euro die is toegekend aan een voormalig directeur van de Joodse Omroep. Het vermelde bedrag komt uit een overzicht van het Commissariaat voor de media over veelverdieners in 2007. Het gaat om meer dan een ontslagvergoeding: het bedrag bestaat uit salaris, pensioenafdracht, uitbetaalde vakantiedagen en de in 2008 betaalde ontslagvergoeding.

    • Wubby Luyendijk
    • Mirjam Keunen