Landis verliest laatste kans op Tourzege

De laatste poging van de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis om de eindzege in de Tour de France van 2006 te heroveren, is mislukt. Het Internationaal Sporttribunaal stelde hem gisteren in het ongelijk.

De schorsing van twee jaar die de wielrenner per 30 januari 2007 kreeg opgelegd, is terecht. En de gele trui uit de Ronde van Frankrijk ging na bewezen dopegebruik van Landis terecht naar de Spanjaard Oscar Pereiro, zo oordeelde het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in Lausanne gisteren. Het was de laatste juridische mogelijkheid voor Landis om alsnog zijn gelijk te halen.

De voormalige Phonak-renner won de Tour van 2006 na een spectaculaire overwinning in de zeventiende etappe. De dag daarvoor had hij zeven minuten verloren door een inzinking, maar na een wonderbaarlijk herstel heroverde hij de eerste plaats in het klassement. Later werd Landis betrapt op het gebruik van niet-lichaamseigen testosteron. Hij werd uit de einduitslag geschrapt.

Landis hield staande dat hij nooit doping had gebruikt en beweerde dat de resultaten uit het Franse laboratorium vervalst waren. Hij begon aan een juridische strijd die hem ruim 2 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) kostte. Gisteren kreeg hij uiteindelijk op alle punten ongelijk. Het sporttribunaal gaf Landis nog wel gelijk dat het laboratorium niet helemaal volgens de regels had gewerkt, maar dat er geen enkel bewijs was voor fraude, zoals Landis beweert. Daarmee kwam meteen een einde aan de langste dopingzaak uit de wielergeschiedenis.

Zowel het internationale antidopingagentschap WADA als het Amerikaanse antidopingagentschap USADA reageerde verheugd op de uitspraak van het sporttribunaal. „We hopen dat dit een afschrikwekkend effect zal hebben op alle sporters die denken dat ze bedrog kunnen plegen”, aldus WADA-voorzitter John Fahey tegen persbureau AFP. „Dit besluit is een sterk signaal tegen de aanval die Landis pleegde op de strijd tegen doping”, zei Travis Tygart, voorzitter van USADA. „Landis kan nu het beste alsnog zijn fout toegeven en schoon schip maken.”