Kampvuurmuziek over de schoonheid van natuur

cd folk Bowerbirds:Hymns For A Dark Horse ****-

cd pop

Bowerbirds: Hymns For A Dark Horse

Dead Oceans/Konkurrent ****

Twee stemmen, een hakkelende gitaar en het getik van een stok op een blok hout. Popmuziek kan bijna niet eenvoudiger dan het gecalculeerd minimalisme van Bowerbirds, een trio uit North Carolina dat de natuur en het dieren- en plantenrijk tot hun voornaamste tekstonderwerp heeft gekozen. Hun muziek is folk in de puurste zin met autoharp, viool, accordeon en een staande trom, maar nooit meer dan twee van die elementen tegelijk. Gitarist Phil Moore en accordeoniste Beth Tacular zingen met oprechte verwondering over de schoonheid die hen omringt. Hymns For A Dark Horse handelt over lange wandelingen langs de kust, wakker worden van donder en bliksem en eten wat de natuur te bieden heeft. Bowerbirds vertegenwoordigt een lichtere kant van de nieuwe Amerikaanse folk dan de donkere somberheid van Bon Iver met wie ze veel samen optreden. Hun liedjes zijn tijdloos, omdat ze handelen over emoties die onze voorvaderen ook gevoeld moeten hebben toen ze in een dichtbegroeid bos naar de vogels luisterden. Soms melancholiek, dan weer luchtig als de meezinger In our talons; onthaastende kampvuurmuziek van de goede soort.