Ja, het is ongezond. En ja, stoppen kan

Vandaag gaat het rookverbod in de horeca in.

Twee longartsen die zelf ex-rokers zijn, schreven het boek Nederland Stopt! Met roken

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is vorige week een pallet met tweeduizend notitieblokjes bezorgd. Op elk blaadje staat een rokershand afgebeeld: duim opzij, wijsvinger en middelvinger gestrekt, ringvinger en pink gebogen. Alleen zit tussen wijsvinger en middelvinger geen sigaret meer. Nederland stopt! Met roken staat erop, ‘door Pauline Dekker & Wanda de Kanter, longartsen’.

Het idee is dat alle huisartsen in Nederland zo’n blokje krijgen. In plaats van een tijdrovend gesprek met een patiënt over stoppen met roken, scheuren ze een blaadje af en raden aan het boek te lezen. Dat moet dan overigens wel bijgedrukt worden, want de eerste druk van achtduizend exemplaren is bijna uitverkocht. Vanuit het buitenland is vraag naar vertalingen. Deze week zijn Dekker en De Kanter te zien bij de BBC.

Misschien worden longartsen en ex-rokers Dekker (47) en De Kanter (49) voor rokend Nederland wat diëtiste en ex-probleemeter Sonja Bakker is geworden voor etend Nederland. Het is in elk geval wel hun bedoeling. Toen Dekker en De Kanter eenmaal hadden besloten dat ze als longartsen ‘uit de spreekkamer’ van het Rode Kruis Ziekenhuis wilden komen, zijn ze eerst in de boekwinkel gaan kijken wat er zoal verkrijgbaar was om rokers van het roken af te helpen. Niet veel, bleek. De Easy Way-methode van Allen Carr, al vele jaren oud. En De Opluchting van Jan Geurtz.

Nederland stopt! Met roken heeft met Bereik je ideale gewicht! een aantal karakteristieken gemeen. Beide boeken zijn uitgevoerd als glossy’s (Wanda de Kanter: „Het mocht geen naar en viezig boek over roken worden”), waarin feiten, weetjes, adviezen en verhalen uit de praktijk worden afgewisseld. Bevat Bereik je ideale gewicht! recepten en weekmenu’s, Nederland stopt! Met roken biedt ‘Hoe kom je van je gedachtekronkels af?’, ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ en ‘Het StoppenStappenPlan’.

Ook spreken beide boeken de lezer aan met ‘je’ („Wanneer je stopt met roken, ga je er beter uitzien”) en zijn ze bedoeld voor zowel hoger- als lageropgeleiden. Dekker en De Kanter gaven om dat te testen proeven van hoofdstukken mee aan patiënten. Wanda de Kanter: „De tekst mocht niet te moeilijk zijn, maar ook niet zo gemakkelijk dat het boek zou gaan irriteren.” In beide boeken treden de schrijfsters als persoon naar voren. Uit het eerste hoofdstuk, ‘Pak je motivatie’, van Nederland stopt! Met roken:

Pauline: „Word jij er niet moedeloos van dat tachtig tot negentig procent van ons werk voorkomen had kunnen worden als niemand zou roken?” Wanda: „Moedeloos is het verkeerde woord – als ik aan het werk ben, zie ik alleen de persoon die voor mij zit, met zijn ziekte maar ook met zijn hele persoonlijkheid en eigenaardigheden. Maar op congressen, als de harde cijfers over het roken weer eens gepresenteerd worden, ja dan overvalt mij weleens het gevoel: ‘Waarom doet niemand er iets aan?’ En is de longarts dan niet de aangewezen persoon om er iets aan te doen? Wij kennen zoveel verhalen van onze patiënten, de spijt, het leed en verdriet om wat er niet meer is.”

En ja, Dekker en De Kanter weten waar ze het over hebben. Dankzij hun werk, maar ook dankzij hun eigen rokersverleden. Wanda de Kanter stopte twee keer toen ze kinderen kreeg, beide keren begon ze weer. Tot twee jaar geleden rookte ze nog steeds: als ze na afloop van een feestje thuiskwam stiekem even een sigaretje in de keuken. Geen van de kinderen wist het. „Een nacht kwam mijn veertienjarige dochter onverwacht de keuken binnen: betrapt. Ze was woedend en ik schaamde me diep. Toen ben ik gestopt.” Ook ‘De stiekeme roker’ heeft een hoofdstuk gekregen.

Nederland stopt! Met roken, Uitgeverij Thoeris, 19,95 euro, 240 pagina’s

Meer informatie op: www.nederlandstopt.nu

Lees een interview met Pauline Dekker en Wanda de Kanter via nrcnext/links

    • Gretha Pama