Internetstemmen van de baan door onveiligheid

Bij de waterschapsverkiezingen in november kunnen kiezers niet via internet stemmen, omdat het systeem onveilig is. Dat heeft staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

Huizinga baseert zich bij haar besluit op onderzoek van het Eindhoven Institute for Protection of Systems and Information (EiPSI). Dat instituut concludeert dat het systeem op grote schaal te manipuleren is en daarmee afwijkt van verkiezingen per post. De voorlopige bevindingen van Fox-IT, een ander onderzoeksbureau dat ook bezig is met analyse van het systeem, lijken de conclusies van EiPSI te onderstrepen.

„Met wat ik nu weet is het mijn stellige overtuiging dat ik een negatief besluit zal moeten nemen”, schrijft Huizinga, die haar beslissing uiterlijk op 1 september officieel bekendmaakt. Zij deed haar aankondiging nu al om helderheid te scheppen en verdere kosten voor de Unie van Waterschappen (UvW) te voorkomen.

Het Rijnland Internet Election System (RIES) werd in 2004 al gebruikt bij de verkiezingen van twee waterschappen en in 2006 brachten 20.000 kiezers in het buitenland via het systeem hun stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het kabinet besloot vorig jaar, bij de herziening van de Waterschapswet, dat stemmen voor de waterschapsverkiezingen ook via internet mogelijk moest worden, in aanvulling op het stemmen per post. Het internetstemmen moest tot een hogere opkomst leiden. De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag: in 2004 was de opkomst bij 27 waterschappen gemiddeld 23 procent. Waterschappen, of hoogheemraadschappen, zijn overheidsinstanties die sinds de twaalfde eeuw de waterhuishouding regelen.

Rop Gonggrijp, Nederlands bekendste hacker en oprichter van internetprovider XS4ALL, zei gisteren in deze krant dat hij „fundamentele beveiligingsfouten” had ontdekt. Hij is verheugd dat Huizinga van het internetstemmen afziet, al is dat kennelijk niet op basis van zijn bevindingen. „Nu zie je maar hoe weinig invloed je hebt als activist. Wij hebben het probleem wel aangekaart, maar aan het Eindhovens onderzoek heeft de staatssecretaris genoeg.”

De Unie van Waterschappen is „teleurgesteld”, maar legt zich neer bij het besluit. Volgens projectleider Jacob Grunter gaan de waterschappen door met de ontwikkeling van internetstemmen en zullen zij het bij de verkiezingen over vier jaar opnieuw aanbieden. Gonggrijp zegt niet te snappen dat de UvW het internetstemmen wil doorzetten. „Huizinga neemt haar beslissing niet op basis van geconstateerde tekortkomingen, maar vanwege het fundamentele veiligheidsprobleem dat internetstemmen met zich meebrengt. Dat is onoplosbaar. Over vier jaar komt de staatssecretaris met dezelfde bezwaren. Gooi die troep toch weg.”