Industrie boos over JSF-geld

Er dreigt een groot conflict te ontstaan tussen het kabinet en de Nederlandse luchtvaartindustrie over de Joint Strike Fighter. Uit berekeningen van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat de industrie bijna drie keer zoveel moet bijdragen aan de ontwikkeling van de straaljager als oorspronkelijk het plan was. De bedrijven weigeren dat en bereiden nu een arbitragezaak voor. In 2002 besloot het toenmalige kabinet om 800 miljoen dollar te betalen, zodat bedrijven konden meedoen met de JSF. Die investering moest worden terugverdiend. Een eventueel tekort zou worden gedekt door de bedrijven, die 3,5 procent van hun omzet moeten storten in de staatskas. Nu blijkt dat het JSF-project veel slechter loopt dan verwacht. Er is een tekort van 310 miljoen euro. Daardoor moet geen 3,5, maar 10,4 procent worden afgedragen. (NRC)

Lees eerdere artikelen over de JSF op nrc.nl/jsf