‘Ik neem altijd wraak in mijn liedjes’

Emmy The Great paste eerst in de ‘anti folk’-beweging, nu heeft ze haar geluid uitgebreid. Op 6 juli staat ze op Metropolis. „Ik ben niet erg aardig!”

Zangeres Emmy Lee-Moss, alias Emmy The Great

Het is de week voorafgaand aan het Engelse Glastonbury-festival. Zangeres Emma Lee-Moss, alias Emmy The Great, is op weg naar het festivalterrein waar ze morgen zal optreden. Vanuit haar tourbus vertelt Lee-Moss per telefoon hoe het op Glastonbury ooit allemaal voor haar begon. „Ik was achttien en ging voor het eerst naar Glastonbury”, zegt ze. „Dat weekend besloot ik dat ik de rest van mijn leven ieder jaar op Glastonbury wilde komen, liefst gratis, en altijd dronken. Dat was mijn toekomstfantasie.”

Om dat te bereiken werd ze de muzikant Emmy The Great. Tot voor kort paste Emmy The Great in de ‘anti folk’-beweging, de eigentijdse variant van folk waar ook Laura Marling onder valt. Maar op haar nieuwe cd, die eerdaags moet verschijnen, heeft ze haar stijl uitgebreid, vertelt ze. „In plaats van alleen ik en mijn gitaar, heb ik nu een volledige band, met piano en strijkers erbij, en een gitarist die iets van elektronica weet.”

Ook als soloartiest had Emmy The Great in Engeland al aanhang verworven. Om haar verhalende teksten, haar volle stem en haar dictie, duidelijk en gearticuleerd alsof ze een kinderboek voorleest – zoals ook te horen op haar EP My Bad. Inmiddels is Lee-Moss 24 jaar, en rijdt ze naar Glastonbury in een tourbus geleend van zingende vriendin Kate Nash.

Ze vindt het festival alleen niet meer zo aantrekkelijk. „Ik wil me kunnen wassen en lekker slapen. En doorlopend dronken zijn, dat vind ik toch ook wat minder belangrijk dan toen ik achttien was.”

Lee-Moss is geboren in Hongkong, en verhuisde toen ze twaalf was naar Engeland. In Hongkong was ze in de ban geraakt van de rockband Weezer, zegt ze, en dat is ze nog steeds. „Ik mag dan klinken als een folkmuzikant, in mijn hoofd ben ik als Weezer.” Ze lacht hartelijk, met het gulle geluid dat steeds klinkt als ze iets persoonlijks zegt.

Haar teksten zijn opvallend openhartig. „Bij mij is ieder nummer een vendetta. Ik wil altijd wraak nemen om wat iemand me heeft aangedaan, doorgaans een geliefde. Mijn nieuwe cd, First Love, gaat over een recente relatie; ik heb die plaat gemaakt om mijn ex voor schut te zetten.” Ze lacht weer. „Ik ben niet erg aardig!”

Waar ze meteen aan toevoegt dat ze met de bewuste ex-vriend op vriendschappelijke voet is, en dat hij haar de plaat niet kwalijk nam. „Dat snap ik niet”, zegt ze. „Andersom zou ik razend zijn.” De titel First Love heeft ze geleend van een verhaal van Samuel Beckett. „Het wreedste verhaal over de liefde dat ik ken.”

Behalve als muzikant, werkt Emmy ook als journalist. Voor een krant interviewt ze muzikanten. Schrijven en musiceren wil ze in de toekomst het liefst blijven combineren. Maar wat als er geen ongelukkige liefdes meer komen om liedjes over te bedenken? Ze lacht: „Dat geeft niet, dan word ik een happy journalist.”

De EP ‘My Bad’ is verkrijgbaar via iTunes. Emmy The Great speelt op het gratis Metropolis-festival, zondag 6 juli in Rotterdam. Verder zijn o.a. te zien: Voicst, Black Box Revelation, Friska Viljor, Bonne Aparte en Giovanca.

    • Door
    • Hester Carvalho