Ierse economie krimpt 1,5 procent door huizencrisis

Dublin, 1 juli. De Ierse economie wordt hard getroffen door de crisis op de huizenmarkt, de kredietcrisis en de dure olie. De economie van Ierland kromp met 1,5 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Ierse bureau voor de statistiek gisteren bekend. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat de Ierse economie krimpt. Analisten dachten dat de economie met 1 procent zou groeien in het eerste kwartaal. Economen denken dat de economie van Ierland dit jaar voor het eerst in een kwart eeuw weer in een recessie kan belanden - twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. De Ierse economie groeide de afgelopen jaren juist sterk, wat het land de bijnaam `Keltische Tijger` opleverde. Dat was te danken aan lage belastingen en economische steun vanuit Brussel.