Historie Rotterdam in strip

In de strip maken twee kinderen onder andere kennis met Kaat Mossel en Erasmus. Beeld uit de historische strip door Eric Heuvel Heuvel, Eric

Wie was Kaat Mossel? Maar weinig Rotterdammers weten het antwoord. Wie haar naam al kent in de tweede stad van Nederland denkt aan het gelijknamige specialiteitenrestaurant van wielerfanaat Joop Zijlaard, vlakbij het centrum.

Zijlaard vernoemde zijn brasserie naar de controversiële ‘keurvrouw der mosselen’ uit het achttiende-eeuwse Rotterdam, die in werkelijkheid Catharina Mulder (1723-1798) heette. Als fanatiek aanhanger van prins Willem IV kwam zij meermalen in conflict met de patriotten. Toen die in 1795 met steun van Frankrijk de macht heroverden, werd rebelse Caetje ‘buiten de wet gesteld’.

Mossel is een van de hoofdpersonen in een historisch stripverhaal dat Rotterdam heeft laten maken om de eigen geschiedenis onder de aandacht te brengen bij de schoolgaande jeugd. Dat is hard nodig, weet oud-geschiedenisdocent Ronald Sørensen. „Het historisch besef in deze stad is nihil, net als in de rest van Nederland”, aldus de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

De strip hoort bij de zogenoemde Historiemeter, een meetlat met afbeeldingen uit de geschiedenis van Rotterdam die op last van de gemeenteraad is ontwikkeld. Vooral het stripverhaal, een initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam, spreekt jongeren aan, zegt Sørensen. De strip staat op een speciale site en is gemaakt door Eric Heuvel. Hij tekende eerder een beeldverhaal over het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940.

De strip is te zien op historiemeterrotterdam.nl

    • Mark Hoogstad