George Wie?

Of er ook moeilijke momenten waren geweest in de samenwerking met de regering-Bush, was de vraag. Daar moest premier Balkenende even over nadenken. Als je acht jaar lang heerlijk bij iemand op schoot hebt gezeten, kun je natuurlijk niet opeens heel kritisch gaan doen. Goed, oké: de samenwerking op het gebied van klimaatverandering had vruchtbaarder gekund, vond Jan Peter. En: „Guantánamo Bay is altijd een lastig onderwerp geweest.”

Een lastig onderwerp. ’t Klonk alsof hij bij Per Seconde Wijzer zat en Kees Driehuis hem vroeg om zonder jokers, met nog twaalf seconden op de klok, tien Franse koningen uit de veertiende eeuw te rangschikken op penisgrootte.

Lastig, Kees. Lastig.

Over Irak werd niet veel gezegd. Alleen dit: dat het een kwestie was die in de Verenigde Staten nog altijd veel kritiek deed oplaaien, had de premier gemerkt. Tja, als je het in eigen land met man en macht doodzwijgt, valt zoiets je natuurlijk veel gauwer op.

„You still discuss Iraq here, George?”

„Yes, Jan Peter, unfortunately.”

„You know what you should do,

George? You should trade it.”

„Trade it?”

„Yes, trade it for the mortgage

deduction.”

In Europa zijn we de oorlog al vergeten. Sterker nog, wie hier de kranten leest, denkt al maanden dat Amerika een eloquente, zwarte president heeft die het tij ten goede zal doen keren. Maar Irak gaat de Democraten sowieso nog een presidentschap kosten; als het niet de komende is, dan zeker die erna. Hoe? Vlak voor de verkiezingen in november belooft John McCain opeens plechtig de belastingen nooit te zullen verhogen. Hij dringt er bij Obama op aan hetzelfde te doen. Laat Obama het na, dan kan hij het presidentschap direct vergeten – zo verloor Michael Dukakis in 1988 ook van vader Bush. Belooft hij het wel, dan kan Obama zijn tweede termijn gedag zwaaien. Want de belastingen zullen hoe dan ook omhoog moeten, becijferde Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in zijn boek The Three Trillion Dollar War – zélfs als de VS zich terugtrekken uit Irak. Alleen al de veteranenzorg gaat ruim 700 miljard dollar kosten; 200 miljard méér dan de hele oorlog tot nu toe.

George Wie?

We mogen hem dan vergeten zijn, hij zal ons nog lang heugen.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg