Fransman chef vredesmissies

De Franse diplomaat Alain Le Roy (55) is gisteren aangewezen als het nieuwe hoofd vredesoperaties van de Verenigde Naties. Hij volgt deze maand zijn landgenoot Jean-Marie Guéhenno op, die de belangrijke post acht jaar heeft bekleed.

Le Roy (55), die zijn loopbaan begon als ingenieur voor oliemaatschappij Total, heeft voor de Verenigde Naties gewerkt op de Balkan en was onder meer Frans ambassadeur in Mauretanië. Het afgelopen jaar was hij belast met het initiatief van president Sarkozy voor een Mediterrane Unie, een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee.

Le Roy wordt nu verantwoordelijk voor de twintig vredesmissies van de VN, waarbij in totaal bijna 110.000 blauwhelmen zijn betrokken. Guéhenno heeft zich soms kritisch uitgelaten over besluiten van de Veiligheidsraad om VN-troepen de vrede te laten bewaren in gebieden waar het nog volop oorlog was. Ook wees hij op de grote druk waaronder zijn organisatie is komen te staan, door de snelle groei van aantal en omvang van de vredesoperaties – het aantal militairen verdubbelde sinds hij aantrad.

De begroting is in die acht jaar verdrievoudigd, tot 7,5 miljard dollar, grotendeels opgebracht door de EU, Japan en de VS. De belangrijkste troepenleveranciers zijn Pakistan, Bangladesh, India, Nigeria en Nepal, samen goed voor veertig procent van de militairen.

Vorig jaar juli besloot de Veiligheidsraad dat een 26.000 man sterke vredemacht van de VN en de Afrikaanse Unie naar Darfur zou gaan. Daarvan zijn er nog slechts 9.000 te plaatse. (AFP, AP, Reuters)