Film van de dag

Mars Attacks! In heerlijke anarchistische ode aan sf-films uit de jaren vijftig wordt geen heilig huisje gespaard. Bij Burton hebben de marsmannetjes vooral kwaad in de zin. De gevestigde orde begrijpt niets van de aanval van de aliens op de aarde, maar in Mars Attacks! vormt een stel nerds en buitenstaanders aan het eind van de film een sympathieke, alternatieve familie. De enigen die uiteindelijk overblijven zijn diegenen, die het anders-zijn van de ruimtewezens begrijpen, onder wie zanger Tom Jones en blaxploitation-acteur Jim Brown. Regisseur Burton: „Ik voel me verwant met mensen die door de maatschappij genegeerd worden. De maatschappij stopt mensen in vakjes en plaatst ze apart. De laatst overgebleven personages in Mars Attacks! zijn allemaal min of meer marginaal. Daardoor staan zij open voor vreemde ervaringen.”(Tim Burton, 1996, VS), Veronica, 22.30-0.30u. André Waardenburg