Directie Alpinvest verdient 154 mln

Directieleden en managers van investeringsmaatschappij Alpinvest hebben het afgelopen jaar een totale beloning gekregen van 153,7 miljoen euro. Dat is ruim zes maal zoveel als in 2006. Dat blijkt uit het jaarverslag 2007 dat gisteren verscheen.

Met een belegd vermogen van ruim 40 miljard euro is Alpinvest een van de grootste private-equitymaatschappijen ter wereld. Het bedrijf, dat volledig in handen is van de twee Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW (Zorg en Welzijn), koopt en verkoopt (deelnemingen in) bedrijven. De afgelopen jaren was het onder meer betrokken bij miljardentransacties rond uitgever VNU, buizenfabrikant Wavin en chipfabrikant NXP.

Volgens het jaarverslag bedroeg de gewone beloning voor de vier directeuren en enkele voormalige directeuren 8,2 miljoen euro. Daarbovenop kregen zij een bonus van ruim 5,8 miljoen. Daarnaast bezit een aantal directeuren zogeheten winstrechten, gebaseerd op de boekwinsten die Alpinvest maakt op zijn investeringen. Deze post is het afgelopen jaar opgelopen tot 27,3 miljoen euro. De grootste bron van inkomsten is een directe uitkering uit de nettowinst. Van de ruim 125 miljoen die Alpinvest vorig jaar verdiende kreeg een groep topmanagers 112,4 miljoen uitgekeerd. Alles bij elkaar verdiende de top van Alpinvest 153,7 miljoen euro.

De twee eigenaren van Alpinvest, de pensioenfondsen ABP en PFZW, noemen de beloning aan de Alpinvest-top in een reactie „beduidend lager” dan gangbaar in de private-equitywereld. Het gaat volgens hen om een „prestatiebonus”. En de prestaties waren goed. In de afgelopen vijf jaar, de periode waarop de beloning betrekking heeft, heeft Alpinvest 7,4 miljard euro opgebracht. In andere, beursgenoteerde bedrijven waarin zij investeren zijn beide pensioenfondsen de laatste tijd te hoop gelopen tegen exorbitante beloningen. Zo stemden zij onlangs tegen een nieuw beloningspakket voor Philips.

Lees het jaarverslag van Alpinvest op nrc.nl/economie