Digitale aanval op Litouwen

Hackers hebben afgelopen weekeinde honderden Litouwse websites besmeurd met sovjetsymbolen en anti-Litouwse slogans. Dat hebben regeringsfunctionarissen gisteren gezegd. Zeker driehonderd websites van de overheid en het bedrijfsleven zouden beklad zijn met hamers en sikkels, rode sterren en bijtende teksten.

De cyberaanval had plaats twee weken nadat in Litouwen een verbod op de publieke vertoning van communistische- en sovjetsymbolen – zoals het volkslied van de Sovjet-Unie en de nationale vlag – werd afgekondigd. Litouwen werd in 1991, net als de twee andere Baltische staten Estland en Letland, onafhankelijk van de Sovjet-Unie en sindsdien zijn de verhoudingen gespannen.

Regeringsfunctionarissen beschuldigden Rusland gisteren niet openlijk van de aanval. Wel zeiden zij dat die uitgevoerd was vanuit „gebieden ten oosten van Litouwen”. Ook zei de minister van Defensie dat een verband tussen de aanval en de nieuwe wetgeving „niet uitgesloten” is.

Vorig jaar werd buurland Estland ook al getroffen door een cyberaanval, nadat in de hoofdstad Tallinn, tot woede van het Kremlin, een standbeeld van een Russische soldaat was verplaatst. Estse politici beschuldigden toen Rusland onmiddellijk van betrokkenheid, maar Moskou ontkende dit.

Artikel over cyberoorlog in Estland op nrc.nl/buitenland

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Litouwen

Het artikel Digitale aanval op Litouwen (1 juli, pagina 4) noemt Estland het buurland van Litouwen. Estland is een buurland van Letland, niet van Litouwen.