Canadees leven op drift

In Mannen onder elkaar (De Arbeiderspers, € 17,95) portretteert Jean-Paul Dubois een minuscuul plekje op de kaart van Canada als oord van confrontatie tussen twee mannen. Zij moeten noodgedwongen in elkaars gezelschap verblijven, omdat buiten de elementen tekeergaan, schrijft Margot Dijkgraaf. ‘De verteller, een Fransman die te horen heeft gekregen dat hij nog maar kort te leven heeft, gaat op zoek naar de vrouw van zijn leven, die hem heeft verlaten voor een inwoner van North Bay. Nu die dag nadert, beseft hij dat hij ook zijn vrouw, degene die hij boven alles heeft liefgehad, niet werkelijk heeft gekend. In een nieuw leven waar hij geen deel van uitmaakte, blijkt zij gehouden te hebben van „illimited fighting”, gevechten van man tot man waarbij alles is geoorloofd, van een fatterige kunstminnende oude man en last but not least van een jager annex kluizenaar die zij inmiddels echter ook weer heeft verlaten. Met deze ex-geliefde van zijn ex-vrouw zit de terminaal zieke man dagenlang opgesloten wegens een razende sneeuwstorm. Dubois schetst in een huiveringwekkend huis-clos hoe een leven op drift kan eindigen – in een krachtmeting van man tot man, middenin de Canadese vlakten.’