Beurskoersen wereldwijd verder omlaag

De beurzen zijn vanmorgen wereldwijd fors gedaald. Beleggers reageerden negatief op de verder stijgende olieprijs en het gerucht dat een grote Amerikaanse zakenbank voor een lage prijs wordt opgekocht.

De koersen stonden ook onder druk door de economische vooruitblik van de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS).

De Amsterdamse AEX-index stond rond het middaguur op een verlies van 2,4 procent op 415,82 punten. De financiële fondsen behoorden tot de grotere verliezers, onder meer omdat het gerucht de ronde deed dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers voor 15 dollar per aandeel – ver benenden de huidige beurskoers – verkocht moet worden omdat zij in problemen zou verkeren.

De koers van Fortis daalde tot onder de 10 euro (naar 9,89 euro), een verlies van 2,7 procent. ING daalde 5,1 procent tot 19,22 euro en Aegon zakte 4,9 procent tot 8 euro. Elders in Europa daalden de koersen ook. In Parijs, Frankfurt en Londen verloren de indices meer dan 2 procent. In Azië daalde de graadmeters in India en China enkele procentpunten en op Wall Street sloten de beurzen gisteren gemengd met een klein verlies voor de Nasdaq en een kleine winst voor de Dow-Jonesindex.

Het negatieve sentiment werd gisteren al gevoed door de BIS, het samenwerkingsverband van 55 centrale banken. De BIS waarschuwde dat de economische crisis dieper zal zijn dan algemeen wordt aangenomen. „Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren, maar de situatie op de financiële markten, de afnemende economische groei en de stijgende inflatie lijken erop te wijzen dat de teruggang van de wereldeconomie dieper zal zijn dan gedacht.”

De economische groei wordt al enige tijd afgeremd door de kredietcrisis en de stijgende prijzen van grondstoffen. Verder zijn door de kredietcrisis alle banken wereldwijd veel voorzichtiger met het uitlenen van geld. Het is voor bedrijven en consumenten duurder geworden om geld te lenen.

Daarbij komt dat de gevolgen van de duurdere grondstoffen steeds duidelijker gevoeld worden. De prijzen in het Westen stijgen, maar ook in Azië wordt de impact duidelijker. De loonkosten stijgen door de oplopende inflatie en de producenten moeten de kosten doorberekenen wat druk zet op de verkoopcijfers.

Breaking views: pagina 18