‘Beleid embryo’s is toch te restrictief’

Het kabinetsbesluit om embryoselectie toe te staan voor dragers van erfelijke borst- en eierstokkanker, sluit zonder goede argumenten een aantal andere belangrijke toepassingen van deze ‘preïmplantatie genetische diagnostiek’ uit .

Dat schrijven hoogleraren medische ethiek Guido de Wert (Universiteit Maastricht) en Inez de Beaufort (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam) in deze krant. Ze vinden dat staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) nog veel te weinig afstand neemt van de beperkingen die haar voorganger Ross (CDA) aankondigde in 2006. „Het is jammer als mogelijkheden worden afgesneden als handreiking aan de ChristenUnie”, zegt De Wert.

Een voorbeeld is volgens de medisch-ethici de ‘exclusietest’ voor de ziekte van Huntington, die het ouders tot 2006 mogelijk maakte gezonde embryo’s te selecteren zonder zelf te hoeven weten dat zij drager zijn. Ross wees dat af en het kabinet bekrachtigt dat.

Tegen het advies van de Gezondheidsraad in, wees Ross in haar nooit door het parlement behandelde brief van 2006 ook embryoselectie af voor een kind ten behoeve van een zieke broer of zus „als dit kind alleen instrumenteel zou zijn”. Het kabinet verbiedt dit ook als het gaat om het redden van een broer of zus met een niet-erfelijke ziekte. De Kamer praat morgen over embryoselectie.

Opinie: pagina 7

Volg het debat op nrc.nl/embryoselectie