Barbecue-inspiratie NRC nu ook op tv 19 mei live! Bekijk de trailer op nrc.tv

Een wedstrijd heeft een jury nodig. En een prijs. Laat ik je dus voorstellen aan de jury van de nrc.next barbecuewedstrijd 2008. Die bestaat uit nrc.next-redacteuren (én barbecue ervaringsdeskundigen) Ward Wijndelts en Jessica van Geel en mijzelf. En de prijs? Wie het beste, lekkerste, origineelste zelfbedachte barbecuerecept post op www.nrcnext.nl/koken, krijgt een culinair zomerpakket thuis gestuurd, waarin onder andere een gesigneerd exemplaar van mijn kookboek Eten enzo.

Wij als jury vinden het overigens ideaal, zo’n wedstrijd. Levert ons voor de hele komende zomer barbecue-inspiratie. Neem nou die lamsrack met honing-tijm-marinade van Bosbes. Die wil je toch meteen uitproberen?

‘Maak een marinade van 1 glas rode wijn, een bosje tijm, 2 eetlepels honing, zwarte peper. Lamsrack inwrijven met de marinade en minimaal 2 uur in de koelkast laten marineren. Regelmatig keren en bedruipen met de marinade. Uit laten lekken en op een niet te hete BBQ laten grillen. Hoe lang hangt af van de dikte van de lamskoteletjes, en hoe rood je het wilt.’

Of die bananen met Grand Marnier van Colin. Krijgen we ook acute trek van: ‘Nodig: per persoon een banaan, Grand Marnier, aluminiumfolie en slagroom. Plaats de bananen gewikkeld in aluminiumfolie op het rooster boven de smeulende houtskool. Draai ze af en toe om net zolang totdat de schil mooi en gelijkmatig donkerbruin is. Open de banaan in de lengte richting en sprenkel er de Grand Marnier over. Een toefje slagroom ernaast en lepelen maar.’

Blijf sturen dus, die recepten.

Janneke Vreugdenhil

Doe mee met de nrc.next barbecuewedstrijd 2008 en stuur jouw favoriete recept naar nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil