Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Banen weg bij Philips

Technologiebedrijf Philips wil de helft van de banen schrappen bij de vestiging in het Franse Dreux, waar televisies gemaakt worden. Het gaat om 279 van de 580 voltijdbanen in Dreux, blijkt uit een voorstel dat bij de ondernemingsraad van de fabriek is neergelegd.

Volgens een woordvoerder van Philips valt het ontslag in het kader van de aangekondigde herziening van de Europese televisietak. Philips maakt te weinig winst met de verkoop van televisies met een plat scherm: door de harde Aziatische concurrentie is de marge laag. Dat drukt het totaalresultaat, maakte Philips bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers al bekend. Vorig jaar werd de productie van Amerikaanse Philips-tv’s al voor vijf jaar ondergebracht bij het Japanse Funai.

Volgens Belgische vakbonden overweegt Philips ook om de televisiefabriek in Brugge op te heffen, waar 500 mensen werken. De Philips-woordvoerder zegt dat het om „onderzoek naar mogelijke scenario’s” gaat, maar dat er geen daadwerkelijke plannen zijn om Brugge te sluiten.